„Infrastruktura železnice Srbije“ i konzorcijum francuskog „Kolasa“ i srpskog „Energoprojekta“ potpisali ugovor za modernizaciju pruge Jajinci – Mala Krsna, vredan 39,2 miliona evra

„Infrastruktura železnice Srbije“ i konzorcijum koji čine francuska kompanija „Kolas“ i domaća „Energoprojekt“, potpisali su danas Ugovor o rekonstrukciji pruge Jajinci – Mala Krsna i železničke stanice Mala Krsna.

Pruga Jajinci – Mala Krsna nalazi se na međunarodnom železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju i duga je 59 kilometara.

Ukupna vrednost ugovora iznosi oko 39,2 miliona evra.

Ugovorom je predviđena rekonstrukcija pruge, elektrotehničkih postrojenja, kao i radovi u osam stanica, šest stajališta i po tri mosta i tunela.

Radovi će se odvijati u uslovima potpunog zatvora koloseka za saobraćaj. Tokom izvođenja radova, vozovi će saobraćati prugom Beograd – Mladenovac – Niš.

Početak radova očekuje se do  juna 2019. godine, a predviđen rok za njihov završetak je petnaest meseci od početka radova.

Počela izgradnja nove rampe na putnom prelazu u Međurovu

„Infrastruktura železnice Srbije“ počela je 24. decembra izgradnju nove rampe na putnom prelazu u Međurovu, gde se dogodila teška nesreća. Ukoliko vremenske prilike ne uspore radove, na putnom prelazu u Međurovu za petnaestak dana biće postavljena nova  rampa. Na ovom mestu biće pored rampi i čuvar putnog prelaza. Povodom početka radova na izgradnji nove rampe u Međurovu,  ovo mesto toga dana  posetili su  generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Izjava generalnog direktora „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljuba Jevtića predstavnicima medija:

Sutra počinju radovi na izgradnji nove rampe na putnom prelazu u Međurovu

 „Infrastruktura železnice Srbije“ u narednih petnaest dana, ukoliko vremenske prilike ne uspore radove, na putnom prelazu u Međurovu postaviće rampe. Na ovom mestu biće pored rampi i čuvar putnog prelaza. Radovi na izgradnji putnog prelaza u Međurovu počinju već sutra u popodnevnim satima, a povodom njihovog početka biće prisutni i generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, – rekao je večeras gostujući na niškoj televiziji Belami Nenad Stanisavljević, pi-ar „Infrastrukture železnice Srbije“.

On je tom prilikom istakao da iako železnica nije kriva za tragediju koja se dogodila, preduzima sve mere kako više ni greška pojedinca ne bi mogla da izazove nesreću, jer su ljudski životi najdragoceniji i nemaju cenu.

– Ali, i ovom prilikom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i signalizaciju, da budu odgovorni prema sebi i drugima, jer bez toga ni dežurni železničari, ni rampe ili druga signalizacija neće moći da spreče ovakve tragedije, – rekao je Stanisavljević, i još jednom apelovao na poštovanje svih drumskih i železničkih saobraćajnih znakova i pravila, kako bi se sačuvali ljudski životi. 

Na putnom prelazu u Međurovu od juče neprekidna dežurstva železničara, sve do modernizacije pruge Niš – Brestovac

Na današnjem skupu meštana na putnom prelazu u Međurovu, povodom tragedije koja se ovde dogodila, prisustvovao je i šef Sekcije za saobraćajne poslove Niš, diplomirani saobraćajni inženjer Miško Marić, iz „Infrastrukture železnice Srbije“, koji je okupljene građane informisao o sledećem:

-Iako nismo krivi za nemili događaj, smatramo da na ovom mestu treba da preduzmemo sve dodatne mere kako više ni greška pojedinca ne bi mogla da proizvede tragediju.

Od 22. decembra uveli smo zaustavljanje svih vozova ispred ovog putnog prelaza i neprekidno dežurstvo železničkih radnika na ovom putnom prelazu. Železničari dežuraju na ovom putnom prelazu i vode računa o tome da drumska vozila sigurno i bezbedno prelaze preko putnog prelaza. Sinoć su u to, neki od vas, mogli da se uvere na ovom mestu.

Čitajte dalje

Mihajlovićeva: Odgovornost za nesreću individualna, apel svima da poštuju sve saobraćajne propise

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da je najverovatniji uzrok strašne saobraćajne nesreće u selu Donje Međurovo „ljudski faktor“ i da očekuje da će policija vrlo brzo završiti istragu o ovoj nesreći.

„Duboko me je potresla ova tragedija, kao majku, ženu i ljudsko biće. Želim da još jednom izrazim najiskrenije saučešće porodicama poginulih jer znam da je njima najteže. Sve moje želje usmerene su ka povređenima, da se oporave što pre, i njihov oporavak sada je najvažniji“, rekla je Mihajlovićeva gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a.

Ona je apelovala na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa, jer „ne postoji ništa važnije od ljudskog života“.

Čitajte dalje