Михајловићева и Белозјоров: Настављамо изградњу брзе пруге и градимо нови диспечерски центар

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је 24. децембра са генералним директором и председником управе „Руских железница“ Олегом Белозјоровим о текућим пројектима и наставку сарадње у области железничког саобраћаја.

Михајловићева је истакла да Влада Србије и министарство које води имају изузетну сарадњу са „Руским железницама“, које у Србији тренутно раде на највећем и најзахтевнијем градилишту у Србији – деоници Стара Пазова-Нови Сад, укупне вредности 585 милиона долара.

„За три године, заједно са РЖД-ом реконструисали смо 205 км пруга, у вредности од 350 милиона долара, и направили велики резултат изградивши првих 10 км пруге на деоници Стара Пазова-Нови Сад. Све то радимо у оквиру пројекта реконструкције брзе пруге од Београда до Будимпеште, чиме ћемо Србију сврстати у ред најмодернијих држава када је железнички саобраћај у питању“, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је да се на данашњем састанку разговарало о новим пројектима и да очекује да ће међудржавни уговор са једном од најуспешнијих, најбезбеднијих и најеколошкијих компанија на свету бити потписан у јануару током посете председника Руске Федерације Владимира Путина Србији.

„Данас смо разговарали пре свега о изградњи диспечерског центра, наставку реконструкције барске пруге, за коју ћемо током 2019. године израдити пројектно-техничку документацију, као и о електро-радовима на деоници Стара Пазова-Нови Сад, на којој је тренутна физичка реализација 47 одсто. Поред тога, наставићемо сарадњу са РЖД-ом и у погледу обуке наших стручњака, тако што ћемо српске инжењере слати у Русију на додатну едукацију, како бисмо што спремнији реализовали озбиљне пројекте у области модерних железница“, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да је интерес Србије да се повезује са регионом и да су железнице Србије претрпеле озбиљне промене у протеклих пар година, како кроз реформу, тако и огромна улагања у железнички саобраћај.

Олег Белозјоров истакао је част што „Руске железнице“ раде у Србији заједно са српским фирмама, рекавши да ће приоритет у новим пројектима бити изградња диспечерског центра за управљање саобраћајем, одржавање српских пруга и наставак реконструкције брзе пруге Београд-Будимпешта.

„Наш мото је квалитетан рад и завршетак у року. Поседујемо велики потенцијал за заједничку сарадњу и спремни смо за нове пројекте, што ће допринети привредном развоју Србије. Кључни пројекат биће изградња диспечерског центра за управљање саобраћајем, чиме ћемо постићи да инфраструктура у Србији буде искоришћена на најбољи начин“, рекао је Белозјоров.

Генерални директор „Руских железница“ Олег Белозјоров захвалио је потпредседници Михајловић на личном ангажовању и брзом решавању свих питања неопходних за ефикасну реализацију пројеката.

На састанку потпредседнице Владе Србије и челника Руских државних железница учествовао је и генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић.

 

Posted in Вести.