Михајловићева: Одговорност за несрећу индивидуална, апел свима да поштују све саобраћајне прописе

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је највероватнији узрок страшне саобраћајне несреће у селу Доње Међурово “људски фактор” и да очекује да ће полиција врло брзо завршити истрагу о овој несрећи.

“Дубоко ме је потресла ова трагедија, као мајку, жену и људско биће. Желим да још једном изразим најискреније саучешће породицама погинулих јер знам да је њима најтеже. Све моје жеље усмерене су ка повређенима, да се опораве што пре, и њихов опоравак сада је најважнији”, рекла је Михајловићева гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а.

Она је апеловала на све учеснике у саобраћају да се придржавају прописа, јер “не постоји ништа важније од људског живота”.

“Нисам ни полиција, ни тужилац, ни судија, и нећу ником да пресуђујем, али одговорност је индивидуална и биће утврђена. Чула сам и директора полиције Владимира Ребића који је рекао да је у питању људски фактор и да је одговорност на возачу. Када се заврши истрага, када се утврди и у каквом су стању били возач и возило, када се утврди и да ли су пуници викали “воз, воз” и да ли је возач разговарао мобилиним телефоном, биће утврђена одговорност”, истакла је Михајловићева.

Она је нагласила и да је срамотно што неки ову несрећу покушавају да искористе како би направили политичку кампању и сакупили неки политички поен.

Она је додала да стручњаци из „Железница Србије“ стално раде на анализи безбедности свих пружних прелаза у Србији, којих има близу 2.200, да се сваке године додатно обезбеди неколико стотина прелаза.

“Чинимо све да унапредимо пружне прелазе, али ако немамо савесне возаче, нећемо смањити проценат несрећа. Нажалост, у 70 одсто случајева људски фактор је одговоран. Није могуће на сваком пружном прелазу имати рампу, као што није могуће на свакој раскрсници имати семафор. Према подацима железнице, на пружном прелазу на коме се догодила ова тешка саобраћајна несрећа у протеклих пет година није било ниједног ванредног догађаја”, рекла је Михајловићева.

Posted in Вести.