На путном прелазу у Међурову од јуче непрекидна дежурства железничара, све до мoдернизације пруге Ниш – Брестовац

На данашњем скупу мештана на путном прелазу у Међурову, поводом трагедије која се овде догодила, присуствовао је и шеф Секције за саобраћајне послове Ниш, дипломирани саобраћајни инжењер Мишко Марић, из “Инфраструктуре железнице Србије”, који је окупљене грађане информисао о следећем:

-Иако нисмо криви за немили догађај, сматрамо да на овом месту треба да предузмемо све додатне мере како више ни грешка појединца не би могла да произведе трагедију.

Oд 22. децембра увели смо заустављање свих возова испред овог путног прелаза и непрекидно дежурство железничких радника на овом путном прелазу. Железничари дежурају на овом путном прелазу и воде рачуна о томе да друмска возила сигурно и безбедно прелазе преко путног прелаза. Синоћ су у то, неки од вас, могли да се увере на овом месту.

Без обзира на то што нисмо криви за несрећу која се догодила, ово смо учинили, јер су нам људски животи драгоцени и немају цену. На жалост, и ова трагедија је показала да никакви дежурни железничари, никаква сигнална обележја, не могу да сачувају људске животе, уколико се у саобраћају не поступа по прописима и не поштује железничка и друмска сигнализација.

Дежурства железничара на овом путном прелазу трајаће до модернизације ове пруге од Ниша до Брестовца, за коју је Влада Републике Србије обезбедила 63 милиона евра и на којој ће обезбеђење свих путних прелаза бити доведено на значајно виши ниво, чиме ће бити гарантована безбедност саобраћаја. Ова средства обезбеђена су у претходном периоду из ИПА фонда, а расписивање тендера очекује се у фебруару 2019. године.            

Више пута сте истицали у протекла два дана да сте се железници деценијама већ обраћали, али да одговора није било. Tако нешто више не сме и неће да се догоди.

Тих деценија нам је железница широм Србије у много лошем стању била, и пруге, и возови,  и путни прелази, то и сами знате. Тек у задњих неколико година кренули смо да је уређујемо и градимо.

Поред модернизације пруге Ниш – Брестовац, модернизоваћемо и пругу од Ниша до Димитровграда, изградити обилазницу око Ниша и значајно смањити број путних прелаза у граду Нишу. За све то је Влада Републике Србије обезбедила преко 320 милиона евра, а све са циљем да имамо праву европску железницу, безбедну, брзу и поуздану.

Међутим, то истовремено значи да ће на овој прузи бити и више возова и да ће се кретати већом брзином. И само уколико сви у саобраћају будемо одговорни према себи и другима, моћи ћемо да избегнемо овакве трагедије, поручио је на данашњем скупу у Међурову Мишко Марић, шеф секције за саобраћајне послове Ниш из “Инфраструктуре железнице Србије”.

Posted in Вести.