На железничком мосту у Грделичкој клисури обележено 20 година од бомбардовања међународног путничког воза

На комеморативном скупу код железничког моста у Грделичкој клисури 12. априла обележено је 20 година од велике трагедије када је НАТО авијација бомбардовала међународни путнички воз број 393, који је саобраћао на релацији Београд – Ниш – Скопље.

Пре две деценије, током НАТО агресије на нашу земљу, међународни воз пун путника погођен је са два пројектила, a два су погодила друмски мост. Злочин се догодио 12. априла 1999. године у 11.40 часова на други дан православног васкрса. Према званичним подацима погинуло је 15 и повређено 44 лица, а међу настрадалима је било и деце.

Међу погинулима у међународном путничком возу страдала су  и двојица железничара, кондуктер Зоран Јовановић, који је био на свом послу и Петар Младеновић, који је возом кренуо на посао.

– Зашто је за НАТО алијансу воз са путницима и железничарима био легитимни циљ и чиме их је угрожавао још увек не знамо, али знамо да је много људи овде изгубило животе. Знамо ,такође, да су возови и мостови синоним за повезивање људи и симболи слободе, живота и креатања. Са овог места и овог комеморативног скупа поручујемо, да ћемо чувати успомену на све жртве НАТО агресије, на железничаре и путнике који су овде погинули, јер успомене не бледе, а злочини не застаревају. Данас, са овог места поручујемо да се наше речи запамте и да се никада и никоме овако нешто не понови, – поручио  је у име железничара директор Цетра за реструктурирање железничке компаније „Србија Воз“ Бранислав Петровић, обраћајући се присутнима на комеморативном скупу у Грделичкој клисури.

– Данас би сви они, који су изгубили животе, били међу нама. И после двадесет година, агресија која је задесила нашу земљу не престаје да боли. Учињена је велика неправда коју смо можда опростили, али нисмо и нећемо је заборавити, рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић и додао, да је наша дужност да се сећамо оних који нису са нама, како се њихова судбина не би поновила.

Машиновође из бомбардованог воза Бобан Костић и Горан Микић, као и кондуктер Драган Ћирић примили су од представника „Србија Воза“ и „Србија Карга“ сатове и пригодне поклоне као подећање да ће Железница и железнчари увек бити уз њих.

На Грделичком мосту, поред кога се сада налази симболично спомен облежје са текстом „Не треба се бојати људи већ нељудског у њима“, комеморативни скуп је и ове године отпочео заустављањем воза, а завршен је његовим проласком уз звук сирене. Тако железничари, традиционално, одају пошту свим жртвама погинулим на овом месту, али и жртвама у свим дејствима НАТО авијације 1999. године.

Бројне делегације положиле су венце жртвама гранатираног воза, a међу њима су били и представници четири железничке компаније.

У име „Инфраструктуре железнице Србије” венац је положио Милан Шеган, менаџер у компанији.

 

Posted in Вести.