Модернизација пруге Јајинци – Мала Крсна, на међународном железничком Коридору 10, почиње 15. маја

„Инфраструктура железнице Србије“ 15. маја 2019. године почеће модернизацију  пруге Јајинци – Мала Крсна, на међународном железничком Коридору 10 кроз Србију.

Радове изводи конзорцијум фирми који чине француска компанија „Колас“ и домаћа „Енергопројект“. „Инфраструктура железнице Србије“ уговор о извођењу радова са овим конзорцијумом потписала је 28. децембра 2018. године, након спроведеног међународног  тендера, у складу са правилима Европске банке за обнову и развој, јер су финансијска средства обезбеђена из кредита ЕБРД 5. Вредност посла је 39,2 милиона евра.

Уговором је предвиђена модернизација укупно 68,8 километара колосека и електротехничких постројења, као и радови у осам станица, шест стајалишта, три тунела и на два моста. Поред тога, грађевински ће бити уређен и 31 путни прелаз на овој деоници.

Модернизацијом пруге брзина возова између Јајинаца и Мале Крсне биће подигнута на пројектовани ниво до 120 км/сат. Тренутна брзина возова на већем делу ове пруге је око 50 километара на сат.

Радови ће се одвијати у условима потпуне обуставе железничког саобраћаја на прузи од Јајинаца до Мале Крсне. Током извођења радова, сви возови ће саобраћати пругом Београд – Младеновац – Велика Плана.

„Инфраструктура железнице Србије“ је повећала носивост пруге преко Младеновца са 20 на 22,5 тона по осовини и на тај начин омогућила да се и у условима обуставе саобраћаја на деоници Јајинци – Мала Крсна, теретни железнички саобраћај на Коридору 10 у потпуности редовно одвија. Истовремено, реконстукцијом и поседањем станичним особљем станица Ковачевац и Кусадак повећана је пропусна моћ пруге преко Младеновца.

Током извођења ових радова, несметано ће се одвијати теретни железнички саобраћај преко Мале Крсне од Велике Плане до Смедерева и Пожаревца, као и путнички железнички саобраћај између Пожаревца и Смедерева, што је предвиђено Редом вожње за 2019. годину. 

Предвиђени рок за завршетак радова је 450 дана.

Posted in Вести.