Модернизација пруге Београд – Будимпешта приоритетан пројекат за Србију

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас, у оквиру заједничке седнице влада Србије и Мађарске у Суботици, са мађарским министром за иновације и технологију Ласлом Палковичем, о заједничким пројектима две земље у области саобраћаја и инфраструктуре.

Михајловићева и Палкович разговарали су о реализацији пројекта модернизације и реконструкције пруге Београд-Будимпешта, за шта ће Србија ускоро потписати финансијски уговор за последњу деоницу на територији Србије, Нови Сад-Суботица, а Мађарска уговор за извођење радова. 

“То је за Србију приоритетан пројекат и очекујемо да комплетна брза пруга на територији Србије буде завршена у наредне три до три и по године”, рекла је потпредседница Владе. 

Михајловићева и Палкович разговарали су и о уклањању нефизичких баријера између две земље, кроз проширење граничног прелаза Хоргош и ефикасније процедуре на друмском и железничком граничном прелазу између две земље. 

“Мађарска је чланица Европске уније и мора да испуни одређене стандарде, али ми морамо да учинимо све да поједноставимо процедуре. Једна од тачака која ће се налазити и у споразуму две владе, који ће потписати премијерка, јесте управо уклањање нефизичких баријера, јер је то важно због конкурентности Србије и региона”, рекла је Михајловићева. 

Она је додала да је на састанку разговарано и о реализацији меморандума који ће бити потписани на заједничкој седници влада, о надоградњи пруге између Суботице и Сегедина и унапређењу рада бродске преводнице на Тиси.

 

Posted in Вести.