“24BLUE” Железнички акциони дани 23 – 24 Март 2018.г.

Између иницијатива за постизање циља и слања Паневропске поруке о сарадњи полиција, RAILPOL организује координиране акције једном годишње, такозване “Железнички акциони дани”. Овогодишњa акција, која је 15 – та по реду названа је “24BLUE” и спроведена је током 24 часа (од 7h до 19h), 23 – 24 марта. Учешће држава чланица RAILPOL-a извршило је многе провере на станицама и у возовима, као што су превентивне акције за решавање најчешћих криминалних радњи у железничком окружењу са посебним нагласком на специјалну црвену линију: агресивност / насиље у железничком окружењу, према приоритетима које су поставили чланови и статистички трендови.

Током акције било је укључено 12.103 полицајаца. Они су извршили 42.029 провера лица у 7.929 возова и 5.814 станица. Свеукупне активности довеле су до идентификације 249 илегалних миграната и спречиле бројна кривична дела у различитим врстама кривичних дела, пријавом 762 особе судовима. Црвена линија ове акције била је “агресивност / насиље у железничком окружењу”, земље RAILPOL-a пријавиле су 86 особа одговорних за агресивност / насиље над полицајцима, железничким особљем и путницима.

Због све већег значаја ове организације, одржан је заједнички састанак представника Railpol-а, Министарства унутрашњих послова Србије и Центра за безбедност „Инфраструктура железница Србије“ а.д. одржан је у Београду у јануару.

 

 

RAILPOL је међународна мрежна организација одговорна за железничку полицију у државама чланицама ЕУ. Главни циљ је унапређење и интензивирање сарадње међународне железничке полиције у Европи, како би се спречиле претње и гарантовала ефективност мера против прекограничног криминала, као што је сигурност путовања за путнике и људе који из различитих разлога проводе време на станицама.

 

Извор: Colpofer и Центар за међународне послове ИЖС

Posted in Међународна сарадња and tagged .