“Правилно је безбедно” у Суботици пратило 450 ученика, заједнички у решавање путних прелаза са локалном самоуправом

Одлична сарадња са локалном самоуправом Суботице на обезбеђивању путних прелаза, укупно 51 путни прелаз на територији града, као и предстојећа модернизација пруге Београд – Суботица за велике брзине, само су неки од разлога због којих је организовање акције „Правилно је безбедно“ у суботичким основним школама изузетно значајно.

Град Суботица препознао је значај и ове едукативне, друштвено одговорне кампање „Инфраструктуре железнице Србије“ и , па се максимално укључио у акцију, доприневши да до краја априла њоме буде обухваћено укупно девет основних школа.

Тако је већ 11. априла акција „Правилно је безбедно“ о безбедности на путним прелазима и у близини пруге организована у три суботичке основне школе, а њоме је било обухваћено око 450 ученика.

Наташа Алексић, члан Градског већа Суботице за образовање у Основној школи „Сечењи Иштван“, у присуству многобројних представника медија, најавила је друштвено одговорну акцију „Инфраструктуре железнице Србије“, која ће се до краја месеца реализовати у основним школама у овом граду.

„Инфраструктура железнице Србије“ и Град Суботица већ су прошле године заједнички финансирали модернизацију путног прелаза где се укрштају пруга Суботица – Сомбор и Грабовачка улица, а за ову годину планирано је да се заједничким улагањима модернизују још два путна прелаза на територији Суботице.

– Заједно са Градом Суботицом савременом сигнално сигурносном опремом обезбедићемо два путна прелаза у овом граду, и то на укрштање пруге Суботица – Сомбор са градским улицама, и то Копарском улицом и улицом Бајски пут. Сарадња са локалном самоуправом на подизању степена безбедности на путним прелазима, пример је који желимо да остваримо и у другим градовима у Србији, – рекао је Ненад Станисављевић, Пи-ар „Инфраструктуре железнице Србије“, говорећи о значају акције „Правилно је безбедно“ у Суботици.

У Основној школи „Сечењи Иштван“ одржана је прва презентација, којој је присуствовало око 150 ученика. Директорка ове основне школе Весна Вајс истакла је значај ове акције „Инфраструктуре железнице Србије“ за безбедност најмлађих учесника у саобраћају и нагласила да је кампања „Правилно је безбедно“ свакако веома корисна за ђаке.

У Основној школи „Ђуро Салај“ презентацији је присуствовало око 200 ученика млађих разреда- По први пут у овогодишњој кампањи, акција „Правилно је безбедно“ организована је у двојезичној школи, па су мултимедијалну презентацију о правилном о безбедном понашању на путним прелазима, уз помоћ своје учитељице, пратили и школарци на мађарском језику.

Акција у овој основној школи организована је свега пар стотина метара од путног прелаза „Бајски пут“, који ће заједнички обезбедити савременом опремом Град Суботица и „Инфраструктура железнице Србије“. Велики број ученика ове школе током презентације рекло је да свакодневно прелази пругу на путу између куће и школе.

Трећа основна школа коју је едукативни тим „Инфраструктуре железнице Србије“ и Медија центра „Железница Србије“ посетио данас била је „Матко Вуковић“ у Малој Бајмоку, где је у презентацији изузетно активно учествовало око стотинак ученика.

Према речима учитељице из ове школе Маријане Добриловић, оваква акција свакако је изузетно значајна, јер доприноси безбедности ученика на путу између куће и школе и подучава их правилима безбедног понашања у саобраћају.

Ученици у све три основне школе показали су да познају правила безбедног понашања на путним прелазима и близу пруге, а у томе им је помогао и отправник возова из железничке станице Суботица, који је ученицима на занимљив начин причао о железници, возовима и путним прелазима.

Posted in Опрез! Изабери живот! and tagged .