Након 19 година поново успостављен железнички саобраћај преко новоизграђеног Жежељевог моста у Новом Саду

Након пуних деветнаест година, у суботу, 7.априла, у 12 сати, поново је успостављен редован железнички саобраћај преко новоизграђеног Жежељевог моста, преко Дунава у Новом Саду.

Завршни радови на контактној мрежи на Жежељевом мосту започели су у четвртак, 5. априла у 23.10 сати, у условима потпуне обуставе железничког саобраћаја између Петроварадина и Новог Сада. Радови су завршени у суботу, 7. априла, у 11.20 сати, након чега су били створени услови да поново крене редован железнички саобраћај преко Жежељевог моста у Новом Саду.

Први путнички воз који је прешао преко Дунава новоизграђеним Жежељевим мостом био је међународни воз који је из Београда саобраћао за Нови Сад, Суботицу и даље ка Будимпешти. Међународна железничка композиција стигла је у железничку станицу Нови Сад у 12.57 сати. чиме је и званично било обележено успостављање редовног путничког саобраћаја преко новоизграђеног Жежељевог моста.

У међународном путничком возу који је у суботу, 7. априла, први прешао преко новоизграђеног Жежељевог моста у Новом Саду, био је и генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић, са сарадницима. Он је том приликом обишао и железничке станице Петроварадин и Нови Сад.

 

Локомотива ове међународне путничке композиције је сиреном током читавог преласка преко моста означила поновно успостављање железничког саобраћаја преко новоизграђеног објекта.

Поводом успостављања железничког саобраћаја преко новоизграђеног Жежељевог моста, потпредседница српске Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић рекла је:

 

„Као што смо и обећали пре десетак дана у Новом Саду, у првој недељи априла поново креће редован железнички саобраћај преко Жежељевог моста. До јуна очекујем да се заврше и преостали радови на приступним саобраћајницама, како би грађани Новог Сада могли у потпуности да га користе“.

Она је подсетила да је овај мост важан за Нови Сад, али и за целу Србију, јер се налази и на железничком Коридору 10, али је и део будуће брзе пруге Београд – Будимпешта.

„Жежељев мост је симбол модерне Србије, њене обнове и боље будућности, која је у повезивању и сарадњи са свима“, поручила је Михајловићева.

Вредност изградње Жежељевог моста је 54,74 милиона евра. Од тога, 25,37 милиона евра износи донација Европске Уније, 25 милиона евра уложили су АП Војводина и Град Нови Сад, а још 4,37 милиона евра уложено је из републичког буџета.

Жежељев мост срушен је 23. априла 1999. године у НАТО бомбардовању. Радови на обнови започели су још априла 2012. године, али је тек укључивањем Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у пројекат 2014. године појачана координација међу учесницима у пројекту и решени сви финансијски, организациони и технички проблеми, који су успоравали завршетак радова.

Posted in Вести.