Инфраструктура железнице Србије и општина Лазаревац потписали Протокол о сарадњи на изградњи пасареле преко барске пруге у Великим Црљенима

           Др Мирољуб Јевтић, в.д. генералног директора „Инфраструктуре железнице Србије“ и Бојан Синђелић, председник градске општине Лазаревац потписали су данас, у петак, 6. октобра у просторијама српских железница у Београду Протокол о сарадњи.

            Потписивањем овог Протокола створени су услови за изградњу пешачке пасареле у Великим Црљенима, на некатегорисаном путу који се укршта са барском пругом, а за потребе становника општине Лазаревац.

            За изградњу пасареле финансијска средства обезбедиће „Инфраструктура железнице Србије“ из неискоришћеног дела руског кредита за модернизацију деонице барске пруге између Ресника и Ваљева. Износ средстава биће накнадно утврђен, након израде пројекта и процене стручних служби „Инфраструктуре железница Србије“, што ће бити регулисано посебним уговором.

            Потписивању Протокола присуствовали су државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица, као и генерални директор Саобраћајног института ЦИП Милутин Игњатовић.

            -Изградњом пасареле доприносимо безбедности железничког саобраћаја на барској прузи, али истовремено и помажемо грађанима Лазаревца. Настојањем да у што краћем року решимо овај проблем, потврдили смо и висок степен друштвене одговорности наше компаније, – изјавио је др Мирољуб Јевтић, в.д.генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“.

            – Уз пуну сарадњу са новим руководством „Инфраструктуре железница Србије“, проблем који је постојао пуне три деценије решили смо за свега петнаестак дана. Изградњом пасареле ђацима  ћемо омогућити да до школе долазе безбедно и прелазећи свега триста метара од својих кућа, уместо да обилазе преко три километра, како је било до сада, – рекао је председник градске општине Лазаревац Бојан Синђелић.     

            – Министарстарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре увек ће подржати пројекте који задовољавају потребе грађана и у њиховом су интересу. И у овој ситуацији, Министарство ће пружити пуну помоћ да дугогодишњи проблем на територији општине Лазаревац буде успешно решен, посебно ако се има у виду да се тиме у пуној мери доприноси повећању безбедности у железничком и друмском саобраћају, изјавио је државни секретар у овом Министарству Миодраг Поледица. 

            Руска компанија „РЖД Интернешнл“ као извођач радова, у сарадњи са већим бројем домаћих компанија, радове на реконструкцији пруге Ресник – Ваљево планира да заврши 14. новембра ове године.

Након тога, приступиће се пројектовању и изградњи, као и другим активностима неопходним за изградњу пасареле у Великим Црљенима, преко барске пруге.

Posted in Вести.