Две нове маневарке стигле и у ванредном стању

Две нове дизел – електричне маневарске локомотиве за потребе „Инфраструктуре железнице Србије“ стигле су у Србију, само неколико дана након проглашења ванредног стања у нашој земљи због пандемије корона вируса. У време свакодневне борбе да се спречи даље ширење вируса Ковид 19 и сачувају људски животи, чешка компанија „ЦЗ Локо“ пре рока испоручила је „Инфраструктури железнице Србије“ две нове маневарке.

Уговор о испоруци две локомотиве „Инфраструктура железнице Србије“ и чешка компанија „ЦЗ Локо“ потписали су фебруара 2019. године, а рок за њихову испоруку био је четрнаест месеци.

Укупна вредност ове две локомотиве износи 2,1 милион евра.

Нове маневарке стигле су у железничке станицу Београд Ранжирна у Макишу, где су са шлепера пребачене на станичне колосеке. Обезбеђено је чување нових локомотива у Макишу.

                  

Због пандемије корона вируса и ванредног стања у великом броју европских земаља, нове маневарске локомотиве принудно чекају у Макишу да прође ова заразна болест, како би могле да се наставе активности на њиховом укључивању у саобраћај. Након нормализације ситуације, чешки стручњаци организоваће обуку српских железничара за рад са новим локомотивама, а затим следи и добијање свих потребних дозвола за саобраћај.

                                        

Процена је да за све ове активности треба максимално око два месеца од завршетка пандемије корона вируса, па да се нове локомотиве нађу у саобраћају.

Нове локомотиве намењене су за маневарски рад и вучу теретних возова брзином до 60 километара на сат. Захваљујући новим локомотивама, „Инфраструктура железнице Србије“ ће много ефикасније и боље моћи да организује теретни железнички саобраћај на својим пругама, бржим формирањем возова и краћим задржавањем вагона на колосецима. То ће у складу са потребама допринети и знатно квалитетнијем пријему и отпреми железничких композиција, пре свега у ранжирним станицама, као и у станицама са великим обимом рада. На тај начин, „Инфраструктура железнице Србије“ ће бити у могућности и да оператерима у робном саобраћају пружи услугу на знатно вишем нивоу него до сада.

                                                 

Нове маневарке одговарају свим међународним и домаћим стандардима, а уграђена опрема и делови су од реномираних светских произвођача. Процена је да нове маневарске локомотиве могу да буду у саобраћају и до тридесет година.

                     

Posted in Вести.