Железничке компаније на годишњој Регионалној конференцији из области етике и усклађености за западни Балкан (SCCE)

У Сарајеву, kрајем септембра, у организацији водеће светске ацоцијације из области етике и усклађености, Society of Corporate Compliance and Ethics (SSCE) из САД-а, одржана је годишња Регионална Конференција из области етике и усклађености за западни Балкан, Western Balkans Regional Compliance & Ethics Conference.

На Конференцији, која је окупила професионалце из области етике и усклађености, представнике институција, јавног сектора, компанија и струковних асоцијација из земаља региона западног Балкана: Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Словеније, као и из САД, Словачке и других држава, биле су и представнице „Инфраструктуре железнице Србије“ и „Србија Воза“.

У име домаћина скупа, компаније Net consulting d.o.o. из Сарајева, Мила Црногорац Бајић, Chief Project officer поздравила је присутне, захвалила се на успешној сарадњи,  проширивању стручних знања и размени добре праксе из области професионалне етике и усклађености.

Милена Жижић (Црна Гора), менаџер за усклађеност у Ловћен осигурању – члану Триглав групације, отворила је Конференцију говорећи о изазовима усклађености пословања у области осигурања, улози и значају compliance, о изазовима и начину заштите у области спречавања корупције и  превентивном деловању система интерних контрола.

Након предавања и презентација, одржана је интерактивна панел дискусија са говорницима Конференције, под називом „Изазови на путу усклађености пословања“. Дискутовало се о непрепознавању корупције у оквиру постојећег менталитета; антикорупцијским програмима и пројектима у БиХ, који нису у довољној мери произвели стварање политичке воље за борбу против корупције; увођењу compliance & ethics програма у домаћим компанијама због пословања са мултинационалним компанијама и међународним финансијским институсцијама (ЕБРД-а).

Организација Society of Corporate Compliance and Ethics (SSCE), која је основана 2004. године и која тренутно броји преко 7500 чланова, окупља професионалце из целог света из области етике и усклађености, као и из различитих индустрија, организује Конференције и тако нуди јединствену шансу за усвајање нових знања, умрежавање и стицање бодова за континуирану едукацију (CEU).

Posted in Међународна сарадња and tagged .