У Нишу поново крађа железничких каблова на мосту преко Нишаве

Данас у 00.40 сати, између железничких станица Црвени Крст и Ћеле Кула у Нишу, на мосту преко реке Нишаве, поново су украдени железнички каблови који, поред осталог, регулишу рад уређаја путних прелаза у овом граду. 

Стручне службе „Инфраструктуре железнице Србије“ ноћас одмах након што је детектован квар у раду железничких каблова на прузи преко моста, изашле су на лице места и раде на отклањању сметњи.

Због ове крађе железничких каблова не раде аутоматски путни прелази у улицама Хиландарској и Југ Богданова и није могуће њихово аутоматско укључење, али ће радом ових уређаја управљати отправници возова у железничким станицама Ниш и Црвени Крст. Због оваквог начина рада, током данашњег дана могуће је да рампе на овим путним прелазима буду дуже спуштене приликом проласка возова, него што је то случај када раде аутоматски уређаји путног прелаза. 

Овакве крађе угрожавају безбедност свих учесника у саобраћају.

О насилном прекиду и крађи железничких каблова на овом делу нишке пруге одмах је обавештен и МУП, па су припадници полиције извршили током ноћи увиђај на терену.

Стручне службе „Инфраструктуре железнице Србије“ процењују да ће каблови на овом делу пруге кроз Ниш бити поправљени током данашњег дана.

Подсећамо да су на овом истом месту 16. септембра непознати починиоци украли око сто метара железничког кабла и на више места га оштетили, чиме је тада „Инфраструктури железнице Србије“ нанета директна материјална штета од око 400 хиљада динара, не рачунајући стајање и кашњења возова.           

Само у железничком чвору Ниш догоди се просечно годишње око педесетак оваквих крађа делова железничке инфраструктуре, а директна материјална штета од тога просечно годишње износи око четири и по милиона динара.

„Инфраструктура железница Србије“ зато захтева да се починиоци ове и сличних крађа открију и најстрожије кажњавају, јер осим материјалне штете овакви случајеви угрожавају редовитост и безбедност железничког саобраћаја.

Posted in Вести.