Одржан 14. UIC Светски конгрес о безбедности у железничком сектору

Још један UIC Светски конгрес о безбедности у железничком сектору, одржан на Бледу у организацији Словенских железница, омогућио је свим учесницима увид у размену искуства по питањуУправљања кризним ситуацијама и отпорностима на исте“, са посебним освртом на управљање ситуацијама приликом нестанка струје и ледених олуја и њиховом утицају на железнички саобраћај.

Дан пре почетка конгреса, одржана је радионица посвећена сигурности и безбедности у тунелима применом нових технологиja произвођача Бош и Флир.

На конгресу је присуствовало преко 100 учесника из 23 земље, а међу њима и представници: полиције, Агенције за безбедност и Министарства саобраћаја Словеније, железничких компанија и компанија Бош и Флир. У име „Инфраструктуре железница Србије“ били су представници Центра за безбедност и Центра за међународне послове.  Добродошлицу свим учесницима пожелели су директор SŽ Infrastrukture г-дин Крањц, директорка Генералног директората за копнени саобраћај Словеније, госпођа Коцјан и генерални директор Међународне железничке уније (UIC) г-дин Жан Пјер Лубино. За почетак, представљена је железничка мрежа Словеније и њен будући развој укључујући и важност луке Копер у транспортном ланцу.  

Коцјан се фокусирала на важност управљања кризним ситуацијама, анализирајући ситуацију нестанка струје током ледене олује у 2014. години, њен утицај на железнички саобраћај, одговорност и научене лекције. Жан Пјер Лубино је истакао важност радионице за сигурност и безбедност у тунелима са применом нових технологија, која је пратила главну тему Конгреса, а то је управљање ризицима и однос између UIC-а и чланова, који ће бити чвршћи захваљујући пројекту „Мрежа за брзе одговоре“. С тим у вези, истакнута је важност рада UIC Платформе за безбедност, укључујући њене активности и пројекте.

Поред презентација о различитим искуствима железница по питању ледених олуја, нестанака струје и управљања кризним ситуацијама, учесници су информисани о свим UIC пројектима који следе у наредном периоду.

Будући сајт Rail Security HUB омогућиће корисницима различита безбедносна решења на ефикасан и једноставан начин, коришћењем кључних речи за претраживање, како би описали безбедносне проблеме (рангирањем од свакодневног криминала до озбиљних прекршаја), са циљем подстицања и унапређења сарадње и размене добре праксе. Поменути сајт биће ускоро доступан на www.RailSecurityHub.org, док се препоруке завршеног пројекта о сајбер безбедности за железничке комуникације и сигналне системе могу наћи на сајту www.cyrail.eu

Пројекат „Мрежа за брзе одговоре“, омогућиће UIC члановима да брзо добију упутства за решавање непредвиђених кризних ситуација. Пројекат „SHERPA“, који финансира Европска комисија, односи се на заједнички и кохерентни европски приступ железничкој заштити. Почеће са радом 13. новембра 2018.године и бавиће се доследном безбедносном политиком између чланова UIC-а.

Све информације добијене кроз UIC активности биће обједињене и резимиране препорукама, које ће бити објављене у публикацији „Смернице за безбедност“, како би унапредиле садашње активности у управљању кризама и превентивним плановима почетком 2019. године.

 

Извор: Центар за међународне послове и UIC enews

Posted in Међународна сарадња and tagged .