Михајловићева са кинеским компанијама: Пруга Београд-Будимпешта стратешки пројекат две државе

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Ху Сјаојунгом, генералним директором Одељења за пројектменаџмент конзорцијума кинеских компанија Чајна рејлвеј интернешенел компани (ЦРИЦ) и Чајна комјуникејшен констракшен компани (ЦЦЦЦ), и Џанг Сјаојуеном, генералним директором ЦЦЦЦ, о модернизацији и реконструкцији пруге Београд-Будимпешта, истакавши том приликом значај овог пројекта за обе земље.

“Модернизација пруге Београд-Будимпешта, као део реконструкције железничког Коридора 10, којим се наша земља укључила у кинеску иницијативу Један појас, један пут, важан је пројекат како за Србију, тако и за НР Кину, о чему сведочи и недавни састанак два председника у Пекингу. Србија и Кина имају одличне билатералне односе и наша сарадња на овом пројекту је неупитна”, изјавила је Михајловићева.

Конзорцијум кинеских компанија ЦЦЦЦ и ЦРИЦ изводи радове на деоници Београд центар-Стара Пазова, у дужини од 34,5 км, а вредност радова је 350,1 милион долара.

Састанку је присуствовао и амбасадор НР Кине у Београду Ли Манчанг, који је истакао важност овог  пројекта за кинеску владу и председника, рекавши да ће заједно са потпредседницом Михајловић пратити реализацију и динамику радова.

Представници конзорцијума кинеских компанија, које су радове на деоници Београд центар-Стара Пазова започеле у јуну ове године, изразили су уверење да ће обавезе из комерцијалног уговора бити испоштоване и радови бити завршени у року.

Posted in Вести.