Скупштина COLPOFER – а: У мају није било илегалних миграната у железничком саобраћају између Србије и Хрватске

У једном од највећих железничких музеја Европе у Пиетрарси код Напуља oд 14-15 јуна, одржана је 68. Генерална скупштина Colpofer-а, међународне организације за безбедност у железничком саобраћају у организацији „Fondacione Italiane“. Тема ове Скупштине била је „Од физичке до сајбер безбедности:Шта им је заједничко“?

Скупштину је отворио председник Colpofer-а Franko Fiumara, а након поздравне речи, представљена је презентација Isabele Koradini из Истраживачког центра Themis, о теми „Друштвени инжењеринг“. Овај појам укључује људе који анализирају шта пишете и лајкујете о себи и другима на друштвеним мрежама. Колико ово може бити опасно за вас, а колико за вашу фирму? Истакнута је неопходност подизања свести запослених о култури комуникације, и потреби раздвајања приватног од пословног живота када су у питању друштвене мреже. Неке објаве јесу у интересу фирме, а неке могу наштетити безбедносном систему фирме. Закључак је да хакери раде виртуелно али су последице стварне. У свих 28. држава чланица ЕУ на снази је Уредба о заштити података ГДПР.

Презентацију о спознаји хаковања: корисникова перцепција и сајбер криминал“, одржао је представник Министарства унутрашњих послова Италије. О рањивости железничког окружења у манипулацији друштвеним инжењерингом, и  тероризму као претњи националним инфраструктурама, одржао је представник Италијанске железничке полиције. Затим се обратио генерални секретар  Railpol-а о новинама у активностима организације задужене за железничку полицију чланица ЕУ и спољних партнера. Динамику Акционог плана Европске комисије за безбедност путника и запослених у железничком саобраћају за период 2018-2019 изнео је Ilja Volpi из Заједнице европских железница и инфраструктурних компанија CER.

Другог дана предстaвљен је и едукативни програм Colpofer-а за чланове, који је бесплатан. Затим су одржани састанци радних група за: графите, антитерористичке и екстремистичке активности, безбедност на Коридору Х, преваре/ фалсификоване карте, контролне собе подгрупа-РГ и за управљање великим догађајима као активности Платформе за безбедност, коју води Међународна унија железница (UIC). Посебан састанак одржала је Група за сајбер безбедност где је представник  ИЖС – a био Драган Јевтић из ИТ Сектора. Дефинисан је пратећи документ о сајбер безбедности, урађен је осврт на велика улагања у безбедносне системе рачунарских мрежа због све већег броја напада. У септембру би требало да буде извршено прво представљање безбедносних процедура и стандарда које произилазе из CYRAIL пројекта. Предстоји дефинисање система за брзо обавештавање о нападима на железнички систем као и класификација напада.

Делегација „Инфраструктуре железнице Србије“ саопштила је на заседању Радне групе за безбедност на Коридору Х, да је постигнут један од циљева са задњег састанка, а то је да је број илегалних миграната за месец мај 2018. у железничком саобраћају између Србије и Хрватске – нула. Председавајући Радне групе за антитерористичке и екстремистичке активности пожелео је добродошлицу делегацији ИЖС у раду Групе. John Laene генерални секретар Railpol-а, саопштио је делегацији ИЖС да је спремност српског МУП-а да се придруже овој организацији, прихваћен са великим одушевљењем. 

Делегацију „Инфраструктуре железнице Србије“ чинили су: Бранислав Ловрић, директор Центра за безбедност и Ната Живановић из Центра за међународне послове.

 

Posted in Међународна сарадња and tagged .