У Смедереву четири предавања о безбедности

У Смедереву, 7. маја, едукативни тим „Инфраструктуре железнице Србије“ одржао је чак четири презентације у три основне школе у овом граду, у оквиру акције „Правилно је безбедно“, са циљем повећања безбедности на путним прелазима.


У акцији је учествовало укупно 250 ученика млађих разреда из три смедеревске основне школе. У Основној школи „Димитрије Давидовић“ акцијом је било обухваћено 50 ученика трећег разреда, а у Основној школи „Бранислав Нушиж“ 50 млађих основаца.
У основној школи „Доситеј Обрадовић“ одржана су два предавања, а њима је било обухваћено укупно 120 ученика млађих разреда. Интересантно је да је у овој школи било планирано само једно едукативно предавање, али је на захтев руководства и наставног особља школе одржано још једно додатно.
И у смедеревским школама, као и у свим другим градовима и школама у којима је у претходних скоро два месеца одржана акција „Правилно је безбедно“, руководство и наставно особље пружили су пуну подршку и изразили похвале за иницијативу „Инфраструктуре железнице Србије“ да организује једну овакву корисну и друштвено одговорну акцију.


Тако је Драган Петковић, директор школе „Димитрије Давидовић“, истакао да је акција „Правилно је безбедно“ о безбедности на путним прелазима и у близини пруге, коју организује „Инфраструктура железнице Србије“, изузетно значајна, јер се њоме ученици поред школске наставе, оспособљавају и за реалан, свакодневни живот. „Ученици се свакодневно сусрећу са пругом и путним прелазима и зато је неопходно да им се стално прича о правилима безбедног понађања на железници“, – рекао је директор Петковић.
– По школском плану и програму обухваћено је пуно тога, али је оваква акција изузетно значајна, јер деца могу много боље да се упознају са правилним и безбедним понашањем на путним прелазима и у близини железнице, – рекла је учитељица из Основне школе „Доситеј Обрадовиж“ Тања Шамарјај.
– Деца морају да се упознају и са железничким, и са друмским саобраћајем. Предавање је било изузетно занимљиво и наши ђаци могли су да науче много корисних ствари око преласка преко пруге, попут знакова, рампи и слично, – рекла је учитељица из Основне школе „Бранислав Нушић“ Драгана Милић.
Овогодишњу акцију „правилно је безбедно“ са циљем повећања безбедности на путним прелазима и у близини пруге организовала је „Инфраструктура железнице Србије“ почев од средине марта, у Пожаревцу. Акција се организује у оквиру међународне кампање „ИЛКАД“ и под покровитељством Међународне железничке уније.
Планирано је да до краја школске године тим едукатора „Инфраструктуре железнице Србије“ мултимедијалне презентације организује у преко 50 школа широм Србије и њима обухвати око седам хиљада ученика млађих разреда основних школа.

Објављено у Опрез! Изабери живот! и означено .