„Инфраструктури железнице Србије“ признање за безбедност на Коридору 10

„Инфраструктура железнице Србије“ на првом овогодишњем састанку Радне групе за безбедност на Коридору 10 Colpofer, који је недавно одржан у Словенији, добила је посебно признање као најактивнији члан ове Групе.

Састанак је био посвећен илегалним миграцијама преко железничких рута, а истакнут је висок ниво сарадње чланица ове Радне групе: Словенских железница, ХЖ Карго, ХЖ Инфраструктура, Жељезница Републике Српске, „Инфраструктуре железнице Србије“, као и полицијских граничних управа из ових земаља.

Истакнуто је да је у односу на задњи квартал 2017. године и претходни састанак одржан у Београду учињен значајан помак у спречавању илегалних прелаза миграната железничким рутама. Напредак је остварен захваљујући удруженом раду колега задужених за безбедност у железничком сектору и појачаним ангажовањем полицијских снага из региона.

Учесници састанка изнели су конкретне мере које су предузели у спречавању илегалних мигрантских прелаза, небезбедног кретања на железничкој рути, итд. Такође, идентификовани су саучесници у илегалном транспорту миграната у пломбираним теретним вагонима.

Истакнута је неопходност интензивне сарадње у контроли путничких и ранжирних станица, места утовара робе, граничних прелаза, отворених колосека, како учесници у превозном логистичком ланцу не би трпели штету.

На састанку је закључено и да је неопходно да се у Colpofer Радну групу за безбедност на Коридору 10 укључе и железничке компаније из Македоније, Црне Горе и Грчке, како би се постигла потпуна покривеност у систему информисања у овој области.

На крају састанка одржана је презентација о сајбер безбедности и дигитализацији железничког сектора у Словенији, а свим учесницима понуђена је размена искуства на овом пољу.

„Инфраструктуру железнице Србије“ а.д. на састанку су представљали директор Центра за безбедност Бранислав Ловрић, заменик Драган Рундић и Ната Живановић из Центра за међународне послове.

Posted in Међународна сарадња and tagged .