Генерална скупштина железничког робног коридора Алпи – Западни Балкан у Београду

Генерална скупштина железничког робног коридора Алпи-Западни Балкан (у оснивању) одржана је 5.априла  2018.године у Београду.

„Инфраструктура железнице Србије“ била је организатор овог састанка, а поред домаћина присуствовали су и представници компанија железничке инфраструктуре из Аустрије (ÖBB-Infrastruktur AG), Словеније (SŽ Infrastruktura), Хрватске (HŽ Infrastruktura) и Бугарске (NRIC).

У светлу недавно усвојене Спроводбене одлуке Европске комисије (ЕУ) 2018/500  о усклађености предлога за формирање железничког робног коридора Алпи-Западни Балкан са чланом 5. Уредбе (ЕУ) бр. 913/2010 Европског парламента и Савета, кључни део састанка посвећен је дискусији о процедурама и роковима за почетак рада новог железничког робног коридора. Учесници састанка су се сложили да је главни циљ коридора унапређивање конкурентности међународног железничког робног саобраћаја на овом правцу чиме ће се подржати економски развој и сарадња у региону.

Подсећања ради, потписивањем Споразума о транспортној заједници Западног Балкана створена је правна основа за учешће Србије у железничким робним коридорима.

Posted in Међународна сарадња and tagged .