„ЕУ подршка развоју железничког саобраћаја у Бугарској и на Западном Балкану“

Европска интеграција Западног Балкана један је од приоритета председавања Бугарске Саветом Европске уније са нагласком на јачање регионалне сарадње, унапређење добросуседских односа и наставка успостављања Јединственог европског железничког простора. Сходно томе организован је семинар на високом нивоу Бугарског председавања ЕУ у Софији 13. априла. Овим поводом уприличена је и свечана вечера у организацији Shift2Rail JU чији је суоснивач Европска комисија, железничка предузећа и Група држава чланица (државе чланице ЕУ + придружене државе кроз програм Хоризион 2020), како би се упознали са учесницима из земаља ЗБ и представили истраживачко-иновациони рад, намењен постизању атрактивности и конкурентности у железничком саобраћају.

Семинар је одржан је у партнерству са Европским удружењем произвођача возова и добављача железничке опреме UNIFE. Скупу су присуствовали представници из 47 железничких компанија из области железничких услуга и произвођача, представници Европске комисије, генералних директората за саобраћај и регионалу политику, европског парламента, националних тела за саобраћај, регионалих орагнизација, саобраћајних института као и представници министарства саобраћаја Бугарске, Србије, Хрватске, Македоније и Албаније.

Скуп је отворио заменик министра саобраћаја, информационих технологија и комуникација Велик Занчев, који је истакао да је за Бугарску веома важан уједначен развој региона, социјална кохезија, економски развој, инвестиције у ервопском саобраћајном сектору. Европска интеграција Западног Балкана једна је од приоритета председавања Бугарске са нагласком на јачање регионалне сарадње и унапређење добросуседских односа, истичући да су гранични прелази приоритет за Бугарску и уклањање административних баријера. Огниан Златев, шеф представништва Европске комисије у Бугарској, истакао је да Западни Балкан јесте део Европе и ми имамо заједничке интересе, лидери ЗБ треба да преузму одговорност да шансу претворе у реалност. Посланик Европског парламента Андреј Новаков истакао је да ће Европска комисија истражити могућност поједностављења учешћа земаља ЗБ у наредном финансијском оквиру ЕУ. Имплементирање Уговора о Транспортној заједници из 2017. биће кључни корак у прогресивном интегрисању региона у јединствено саобраћајно тржиште Европе.

Уговор о приоритеним саобраћајним коридорима између ЕУ и Западаног Балкана као део Трансевропске мреже већ је на снази.  По питању  инвестиција приоритет је примена европских стандарда, што ће захтевати и брзе мере у уклањању уских грла, административних и граничних баријера, који ће омогућити интегрисани друмски и железнички саобраћај. Као што пише у документу нова стратегија железничког саобраћаја Западног Балкана је неопходна како би је довела на главну саобраћајну мрежу ЕУ којом се и промовише отварање тржишта. Директор Агенције за железнице Европске уније ERA –директор Josef Doppelbauerпоручио је да земље Западног Балкана нису саме на путу ЕУ и да ће организованањем обука и радионица бити помогнуто представницима националних тела за безбедност. Затим је одржао презентацију истакавши да „Технички стуб 4. Железничког пакета представља највећу законодавну промену за железнице у историји. Потребно је да нови систем применимо у потпуности, Агенција за железнице ЕУ је у потпуности посвећена томе. Сматрамо да земље Западног Балкана могу применити део из Техничког стуба 4. Железничког пакета, који се састоји од 3 директиве: Директива о интероперабилности ЕУ 2016/797 Директива за безбедност 2016/798, Уредба Агенције за железнице ЕУ 2016/796. Ми напредујемо корак по корак на путу ка јединственој железничкој области. Ово су велике промене у железничком законодавству и имаће велики утицај. Презентације представника генералних секретаријата за мобилност и саобраћај и за регионалну политику, односиле су се на значај примене европског законодавства, примене ЕРТМС система, укљањање свих баријера до боље повезаности, ервопских фондова и инвестиционе политике и резултата улагања. Председник Комитета за европска економска и социјална питања–-Pierre Jean Coulon: у завршном излагању поручио је земљама Западног Балкана: „Нудим вам моју подршку да радимо заједно са циљем укључивања цивилног друштва, јер је то основа за железнички сектор да успе у својим амбициозним циљевима“.

На крају семинара делегацији «Инфраструктуре железнице Србије»  додељена је кованица са златном и сребрном гравуром, која је специјално израђена у знак сећања на председавање Бугарске ЕУ.

 

 

 

 

 

Posted in Међународна сарадња and tagged .