“Правилно је безбедно” у Лајковцу

У Основној школи „Миле Дубљевић“ у Лајковцу око 150 ученика првог и другог разреда учествовало је у едукативној, друштвено одговорној акцији о безбедности на путним прелазима, под називом „Правилно је безбедно“, коју организује „Инфраструктура железнице Србије“.

На тај начин „Инфраструктура железнице Србије“ наставила је овогодишњу кампању, коју је започела 14. марта у Пожаревцу.

Лајковац је међу првим градовима у којима организујемо овогодишњу едукативну и друштвено одговорну акцију „Правилно је безбедно“. Осим што је Лајковац традиционално железничко место, посебно смо поносни на чињеницу да у претходне три године није било несрећа на путним прелазима у овом граду. И управо зато наша основна порука из Лајковца је да се може правилно и безбедно понашати на путним прелазима и у близини пруге. Поред тога, дневно кроз Лајковац прође тридесетак путничких и теретних возова, а након реконструкције овог дела барске пруге њихова брзина кроз град је и до сто километара на сат. Овом акцијом желимо да подсетимо лајковачке основце на опасности које железница са собом носи, али и да правилним и безбедним понашањем на прузи и путним прелазима чувају себе и све друге учеснике у саобраћају, – изјавио је медијима у Лајковцу поводом ове акције Ненад Станисављевић, Пи-ар „Инфраструктуре железнице Србије“.

Едукативни тим „Инфраструктуре железнице Србије“ лајковачке малишане током две презентације упознао је са безбедним и правилним понашањем на путним прелазима и у близини пруге, железничком и друмском сигнализацијом, али и са опасностима које железница са собом носи, уколико се млађи школарци на прузи не понашају на прави начин.

-Лајковац је познато железничко место и врло је корисно да се најмлађи становници нашег града упознају и безбедно понашају на путним прелазима. Зато је ваша иницијатива да дођете у нашу школу врло позитивна и за сваку похвалу, – рекла је директорка Основне школе „Миле Дубљевић“ Биљана Жујевић и истакла да се ова акција организује у сарадњи са локалном самоуправом.

У Лајковцу, као традиционалном железничком месту, велики број ученика има у породици железничаре, па су малишани врло активно учествовали у презентацији. Отправник возова у станици Лајковац одговарао је на најразличитија питања малишана, од тога којом брзином иду возови, да ли могу да буду нечујни, колико вагона имају возови, колико путника могу да превезу, па све до тога да ли још има возова који иду на угаљ.

Акцију „Правилно је безбедно“ „Инфраструктура железнице Србије“ организује у оквиру међународне железничке организације ИЛКАД, под покровитељством Међународне железничке уније.

Током само два дана предавања, кроз мултимедијалне презентације и интерактивну комуникацију са млађим основцима о правилном и безбедном понашању на путним прелазима, „Инфраструктура железница Србије“ обухватила је око 550 ученика у Пожаревцу и Лајковцу.

Posted in Опрез! Изабери живот! and tagged .