У акцији “Правилно је безбедно” у Пожаревцу учествовало преко 400 млађих основаца

Више од 400 ученика млађих разреда из Основних школа „Краљ Александар I“ и „Вук Караџић“ у Пожаревцу учествовало је 14. марта у едукативним предавањима о безбедности на путним прелазима и у пружном појасу, која је организовала „Инфраструктуре железнице Србије“, у оквиру друштвено одговорне кампање, под називом „Правилно је безбедно“.

„Инфраструктура железнице Србије“ овогодишњу акцију започела је у Пожаревцу, управо у граду у којем претходних година није било несрећа на путним прелазима, са јасном поруком да се у саобраћају може понашати и правилно, и безбедно, и на тај начин допринети безбедности железничког, али и друмског транспорта.

У оквиру акције „Правилно је безбедно“, ученицима ће бити представљена мултимедијална презентацију и одржано едукативно предавање о безбедности на путним прелазима и у пружном појасу, са циљем превенције несрећа у саобраћају. Презентација је намењена ученицима млађих разреда основних школа, од првог до четвртог разреда.

Циљ ове мултимедијалне презентације је да се деца кроз интерактивну комуникацију упознају са основним правилима безбедног и правилног понашања на путним прелазима и у близини железничке инфраструктуре.

Горан Сегeр, директор Основне школе „Краљ Александар I“ и Лидија Ристић, директорка Основне школе „Вук Караџић“, похвалили су иницијативу и акцију „Инфраструктуре железнице Србије“, која је управо у овим школама данас започела своју друштвено одговорну кампању.

Начелник браничевског округа Александар Ђокић поводом данашње едукативне кампање у Пожаревцу одржао је састанак са Пи-аром „Инфраструктуре железнице Србије“ Ненадом Станисављевићем, који руководи пројектом „Правилно је безбедно“. Том приликом Ђокић је подржао и похвалио иницијативу и кампању „Инфраструктуре железнице Србије“.

Током едукативне презентације, млађим основцима је на једноставан и разумљив начин показано и објашњено како се треба правилно и безбедно понашати у железничком саобраћају, а шта је опасно и није дозвољено. У пожаревачким школама ученици су активно учествовали у презентацији, са бројним питањима и коментарима, а на крају су многи од њих желели и да се сликају са железничарима, који су учествовали у пројекту.

„Инфраструктура железнице Србије“ планира да до краја ове школске године акцијом обухвати око седам хиљада основаца, а након летњег распуста континуирано ће бити настављена до краја 2018. године.

„Инфраструктура железнице Србије“ акцију организује у оквиру међународне железничке организације ILKAD, која се бави медијском и едукативном превенцијом несрећа на путним прелазима, а под покровитељством Међународне железничке уније.

Наиме, сва међународна истраживања, искуства и статистике недвосмислено показују да је овај вид едукације најмлађих прави начин за разумевање потенцијалних опасности на путним прелазима и безбедније функционисање железничког, али и друмског саобраћаја.

Едукативну презентацију млађим основцима у Пожаревцу успешно је и занимљиво кроз интерактивну комуникацију по први пут одржала Јасмина Дишовић, из Медија центра „Железница Србије“, који ће учествовати у реализацији ове акције.

Posted in Опрез! Изабери живот! and tagged , .