И у 2018. настављамо са резултатима и добрим вестима

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф.др Зорана Михајловић поручила је данас, поводом обележавања три године рада тог министарства, да ће и у 2018. години тај ресор наставити да прави резултате за грађане и „производи“ добре вести, пошто је у претходне три године модернизовано више од 200 километара пруга и набављено око 50 нових возова, а направљено близу 200 километара нових аутопутева.

Михајловићева је навела да се сада реализују железнички пројекти вредни чак шест милијарди евра и најавила да ће 2018. године почети модернизација и електрификација пружне обилазнице око Ниша и пруге Ниш – Димитровград, вредности 250 милиона евра.

– Крајем јануара потписаћемо уговор са Европском инвесатиционом банком о томе пројекту, – рекла је министарка и навела да је у току експропријација земљишта за тај регионални пројекат.

Михајловићева је додала и да ће бити потписан комерцијални уговор за трећу деоницу брзе пруге Београд – Будимпешта, између Новог Сада и Суботице, као и да су ови развојни железнички пројекти међу стратешким правцима рада Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у 2018. години.

 

Михајловићева је подсетила и да је спроведена реформа српских железница.

Потпредседница Владе најавила је и покретање регионалних инфраструктурних пројеката, јер нема развоја и инвестиција у грађевинарству без повезивања са регионом.

– То су наше комшије, наши пријатељи, јак регион – јака Србија, поручила је Михајловић.

-Није довољна једна година да би се видели резултати у инфраструктури, зато смо данас, после три године, сумирали све што је урађено, рекла је данас потпредседница Михајловић, обраћајући се многобројним гостима на свечаности у Југословенској кинотеци.

– Нисмо саморекламери, већ вредни хоћемо да идемо напред. Веома је важно то што Србија развија железницу, а посебно пругу Београд – Будимпешта, путне коридоре, аеродром „Никола Тесла“ и друго. Мислимо да је важно да се насдтави истом брзином, визијом и ентузијазмом, – поручила је потпредседница српске Владе Зорана Михајловић, додајући да ће тако Србија постати атрактивније место, које ће допринети бољем животу грађана.

Уместо класичног обраћања окупљенима, у разговору са модератором приредбе министарка Михајловић је подсетила да је све постигнуто резултат великог труда и залагања, који је захтевао свакодневне напоре њених сарадника и ње, често у прилици да се одспава свега пар сати.

-Заједно смо сви много више времена проводили на терену, него у својим кабинетима, истакла је министарка.

На крају свог обраћања, министарка Михајловић је поводом обележавања Међународног дана солидарности потписала донорску картицу.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре своје импресивне трогодишње резултате многобројним гостима представило је филмом.

На свечаности су говорили и извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић и председница Савета страних инвеститора Јана Михајлова, а ученица из Вршца Александра Јовановић прочитала је своју песму.

Пријему је присуствовао велики број званица из дипломатског кора, укључујући амбасадоре Кине, Велике Британије, Италије, Турске, Норвешке, ОЕБС-а, директорку канцеларије ЕИБ-а за западни Балкан, представнике домаћих и међународних институција, привреде, јавних предузећа, невладиних организација и медија.

Свечаности су присуствовали генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић и председник Скупштине компаније Небојша Бојовић, као и руководства „Србија Воза“, „Србија Карга“ и „Железница Србије“ ад.

У оквиру свечаног обележавања три године рада Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструткуре, одржана је и изложба ручних радова жена из Етно-мреже, са којима Координационо тело за родну равноправност, којим председава потпредседница Владе, заједно са НАЛЕД-ом сарађује на пројекту „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“.

Posted in Вести.