Висока железничка школа обележила шест деценија

Висока железничка школа струковних студија, која је у претходном периоду била нераздвојни део система железнице у Србији, обележава велики јубилеј у тренутку реализације интензивних реформи и реализације великих пројеката модернизације на железници, – рекла је данас у пословној згради српских железница Мирјана Трифуновић, помоћница министарке за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру, на свечаној академији поводом обележавања шест деценија постојања Високе железничке школе струковних студија.

 Захваљујући се окупљенима у име проф. др Зоране Михајловић, потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Мирјана Трифуновић је истакла:

„Висока железничка школа је у својој вишедеценијској историји школовала велики број стручњака који су оставили препознатљив траг на развојном путу железнице, на ком и данашње генерације студената, сутра свршених инжењера и стручњака визионарски сагледавају своје учешће у раду за добробит читаве заједнице”.

Честитајући велики јубилеј, она је поручила:

 “Од Високе железничке школе очекујемо да и даље буде база из које би се могли и требали регрутовати кадрови, који ће учествовати у креирању савремене српске железнице као дела развијеног европског система железница.  Министарство грађевина, саобраћаја и инфраструктуре ће, као и до сада настојати да подржи младе у професионалном развоју“, – закључила је помоћница министарке Мирјана Трифуновић.

Златну плакету за допринос у раду и развоју образовања кадрова за потребе железнице, намењену др Зорани Михајловић, у њено име примила је данас помоћница министарке Мирјана Трифуновић. Признање је на свечаној академији уручио директор Високе железничке школе др Зоран Бундало.

Подсећајући на шест деценија развоја образовања намењеног железници проф. др Зоран Бундало указао је да се сада у Високој школи настава изводи на трогодишњим основним и једногодишњим специјалистичким студијама, као и да школа има потписана 52 уговора о сарадњи са факултетима, институцијама, железничким компанијама како из Србије, тако и из Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине.

„Посебно сам поносан као и моји претходници на чињеницу да је око 6.000 студената стекло диплому вишег и високог образовања и примeњују своја знања на железницама Србије“, рекао је Бундало уз најаву да је приоритет у наредном периоду добијање лиценце за местер студије.

У име железничког сектора, обраћајући се присустнима јубилеј школи честитао је генерални директор „Железница Србије“ ад Мирослав Стојчић.

Свечаној академији присуствовали су представници компанија железничког сектора, многобројних фирми, научних и образовних институција, бивши и садашњи студенти, као  и гости из иностранства.

Гости из Словеније и Бугарске уручили су домаћинима пригодне поклоне и признања, а присутним учесницима академије обратио се и ђак прве генерације из 1957. године, деведесетогодишњи Ратко Таталовић.

Поводом великог јубилеја, признања су добиле компаније железничког сектора „Инфраструктура железнице Србије“, „Србија Воз“, „Србија Карго“, „Железнице Србије ад“, као и друге истакнуте фирме и појединци, а награђени су и најбољи студенти ове школе.

Свечаности је присуствовао генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ др Мирољуб Јефтић, а у име компаније повељу, за успешну сарадњу и допринос у развоју високог образовања, примио је Ненад Станисављевић, пи-ар Друштва.

Висока железничка школа данас има седам студијских програма основних и специјалистичких студија, а током шест деценија постојања школу је завршило око шест хиљада дипломаца.

Висока железничка школа струковних студија у Београду израсла је из некадашње Више железничке саобраћајне школе Указом о проглашењу 1957. године за потребе тадашњих југословенских железмница. Настава је трајала две године, постојао је само један одсек- „Саобраћај“, а тада су је похађали само запослени у железницама, као и војна лица која су испуњавала услове.

За шест деценија постојања школовањем младих са простора некадашње Југославије, Школа је допринела не само економском и технолошком развоју железничког, већ и развоју укупног саобраћаја  Србије и земаља у окружењу и остала је главни носилац железничког школства у области високошколског образовања.

Данас школа представља савремену  акредитовану високошколску установу организовану на седам студијских програма основних и специјалистичких струковних студија студија у области железничког саобраћаја, машинства, грађевинарства, елетротехнике, као и комерцијалном пословању железнице, јавном и индустријском саобраћају и инжењерству у области заштите животне средине.

Posted in Вести.