У Сарајеву одржана конференција у области пословне етике

Регионална конференција највеће светске асоцијације Society of Corporate Compliance and Ethics (SCCE) из области етике и усклађености, одржана је 26. октобра 2017. године у Сарајеву. На овој конференцији учествовали су представници „Инфраструктуре железнице Србије“ а.д., затим компаније „Србија Воз“ а.д.,  као и представници „Србија Карго“ а.д. Кључна тема конференције био је значај улоге експерата у области етике у јавном и приватном сектору, као и мере за унапређење њихових активности у овој области.

Ово је прва по реду регионална конференција, која се посебно тиче Западног Балкана, који је препознат као потенцијал за развој у овој области. На конференцији су били најеминентнији стручњаци из ове области: Roy Snell (председник асоцијације Society of Corporate Compliance and Ethics), Бојан Бајић, директор Net consulting, Joe Murphy (CCEP, CCEP-I, виши саветник, OECD), премијер кантона Сарајево г. Елмедин Конаковић, Robert Bond партнер CCEP, Marc Songsanand FBI представник, као и Ина Хасанбеговић представник Raiffeisen banke.

 Често се сматра да је усклађеност и пословна етика веома скупа за спровођење у приватној или јавној управи. Сви заговорници ове тезе врло брзо искусе колико је скупо заправо за неку управу неспровођење пословне етике и уопште пословање које није у складу са законом и прописима. Ово је само једна од порука са конференције, којом је Roy Snell, започео своје излагање. Он је посебно говорио о вештинама и активностима које сваки експерт у области етике мора да поседује и шта све треба да побољша у оквиру сопствене управе. Између осталог, да буде независтан, храбар, праведан, да са великом вољом обавља свој посао, да пажљиво саслуша па тек онда говори, да поседује висок ниво емоционалне интелигенције, да постигне висок ниво сарадње у отежаним условима рада, као и да креира радну околину у којој ће сви запослени допринети унапређењу ове области. Како је говорник истакао, запослени су често склони да рационализују ствари како би оправдали своју неодговорност и како би имали што мање посла. Посебно је истакао значај едукације експерата за етику током целог живота. 

Посебно излагање имао је и Бојан Бајић, директор Net consulting компаније, која окупља 7 професионалаца у области етике. Бојан Бајић и Вишња Мариловић, као представници ове компаније, добитници су престижне интернационалне награде, у Лас Вегасу од стране највеће светске асоцијације у овој области, за допринос развоју пословне етике и усклађености. У свом излагању, г. Бајић је говорио о тренутној ситуацији на Западном Балкану у погледу усклађености и етике. Уз навођење историјских чињеница, истакнути су разлози зашто на територији Западног Балкана постоји низ препрека у спровођењу етике и усклађености у том смислу и како се усвајају ЕУ регулативе, јер је тако наложено, али се исте готово и не поштују. Посебно је навео феномен на Балкану „како вешто избећи прописе“ за разлику од ситуације у уређеним системима. Уједно, у односу на ревизију пословна етика има превентивно дејство у погледу предузимања свих активности како до неправилности не би дошло, док интерна ревизија делује post festum, када је штета већ настала, истиче г. Бајић.

Net consulting има велико искуство са многим управама у погледу спровођења етике. Посебна сарадња је остварена са премијером кантона Сарајево, где се принципи пословне етике у великој мери већ примењују.

 О блиској сарадњи са Net consulting и споровођењу мера пословне етике у систему јавне управе говорио је том приликом и премијер кантона Сарајево г. Елмедин Конаковић, који је учеснике конференције упознао са радом тима за корупцију у оквиру јавне управе, као и великом броју случајева који су захваљујући њиховом раду успешно решени. Такође, предочио је који су начини избора повереника за етику и колико у целокупном процесу имају велики значај невладине организације.

Да приватне компаније, попут банака, могу бити добар пример јавном сектору и Влади у погледу примене пословне етике, говорила је Ина Хасанбеговић, експерт за етику компаније Raiffeisen banc. Она је посебно истакла да је уредник првог магазина у овој области, у Босни и Херцеговини, под називом „Fraud Info“. Гђа. Хасанбеговић је посебно истакла да се ситуација у погледу пословне етике у великој мери унапређује у Босни и Херцеговини. Доказ томе је и успостављање посебног закона у априлу 2017. године у овој области, на основу ког се од банака очекује да, између осталог, морају имати три контролне функције: управљање ризицима, интерну ревизију и по први пут се истиче и етика и усклађеност као трећа функција

Како су сви говорници конференције потврдили, Сарајево постаје регионални центар спровођења корпоративне антикорупције и пословне етике. Томе у прилог иде и чињеница да ће се конференције највеће светске асоцијације у овој области , одржавати сваке године у октобру, баш у овом граду.           

Posted in Међународна сарадња and tagged .