“Инфраструктура железнице Србије” организатор састанка међународне радне групе за безбедност на железничком Коридору 10: Неопходна пуна сарадња и размена искустава

– Безбедност на железници један је од наших приоритетних задатака и „Инфраструктура железница Србије“ у сарадњи са државним органима и другим железничким управама предузима низ неопходних активности, како би се она не само очувала, него и у значајној мери унапредила. И са данашњег састанка очекујемо низ иницијатива и сугестија на основу којих ћемо безбедност на железници подићи на виши ниво, – рекао је др Мирољуб Јевтић, в.д. генерални директор „Инфраструктуре железница Србије“ у данашњем разговору са руководством COLPOFER  Радне групе за безбедност на железничком Коридору 10.

Сусрету је присуствовао и председник Скупштине „Инфраструктуре железница Србије“  др Небојша Бојовић, а организован је у оквиру састанка ове значајне међународне организације, који је одржан  данас у Београду, а чији домаћин је била „Инфраструктура железница Србије“.

Тим поводом по први пут специјални гости у Београду били су председник COLPOFER-a Franco Fiumara и генерални секретар Maria Cristina Fiorentino.

Представници петнаестак железничких компанија, државних органа  и полицијских управа из Аустрије, Италије, Словеније, Хрватске, Републике Српске и Србије разговарали су данас о низу значајних питања из домена безбедности на железници, разменивши при том искуства, сазнања и информације, са основним циљем да се безбедност на железничком Коридору 10 подигне на знатно виши ниво.

Теме о којима је данас највише било речи биле су илегални токови миграната у возовима, сајбер безбедност, као и крађа железничких делова и опреме.

Учесници скупа били су јединствени у оцени да је неопходна пуна сарадња не само међусобно железничких управа на Коридору 10, већ и пуна координација са државним органима и полицијским управама, како би се безбедност на железници значајно унапредила.

COLPOFER je међународна oрганизација основана са циљем унапређења сарадње железничке полиције и безбедносних органа. Овај вид међународне сарадње пресудан је за спречавање криминалних активности и за заштиту радника , путника, возних средстава и железничке имовине. COLPOFER спроводи своје активности у оквиру радних група које се баве кључним питањима у области безбедности. „Инфраструктура железнице Србије“ ад је пуноправни члан ове организације од 9. јуна 2016. године, – рекао је Дејан Ђуричанин, директор Центра за безбедност „Инфраструктуре железнице Србије“, који је био организатор и домаћин овог скупа.                                                                                                                                                           

Posted in Вести, Међународна сарадња and tagged .