Јун, месец у свету, посвећен превенцији несрећа на путним прелазима

Јун месец, у целом свету, обележава се као месец превенције несрећа на путним прелазима. Сваке године, међународна организација ИЛКАД, организује скупове у различитим земљама, чланицама  ове организације, где је ове године, 02. јуна, домаћин био Монтреал (Канада). Мото овогодишње светске, медијске кампање је „Понашај се одговорно, на и поред путних прелаза!“.

Акценат је стављен на возаче друмског саобраћаја и пешаке, где се као доминантан проблем јавља употреба модерних технологија (пре свега паметних телефона), што увелико умањује способност индивидуе на праћење стања у саобраћају, поготово код путних прелаза, где би концетрација требала бити потпуно неометана и на највишем нивоу. Ова конференција је такође указала и на грешке настале као последице умора и стреса, конзумирања лекова и/или других супстанци, као и нестрпљивост возача и неодговорна, пребрза вожња. У циљу превенције несрећа на путним прелазима, светске интенције нису усмерене ка подизању физичких баријера, већ на ангажовању целокупног друштва на подизању нивоа свести свих учесника у саобраћају, путем медијских кампања и едукација. Свој допринос овој значајној кампањи, „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. је дала, успешно спроводећи акцију „Опрез! Изабери живот!“, намењену деци млађег школског узраста. Акција је подржана од међународне организације ИЛКАД, чији је „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. равноправан члан.

 

Од укупно 2158 путних прелаза на територији Србије, 20% је осигурано полубраницима и браницима, док је 80% осигурано вертикалном друмском и светлосном саобраћајном сигнализацијом. У 2016. години, догодило се 55 несрећа, од чега се процентуално и номинално највећи број несрећа догодио на путним прелазима обезбеђеним браницима и полубраницима. Укупно је десет људи изгубило живот, а 17 је повређено. У 2017. години, закључно са јуном месецом, догодило се 19 несрећа на путним прелазима. Две особе су изгубиле живот, а 7 је повређено.

До незгода, најчешће долази услед бахатог понашања возача друмских возила, који ломе бранике и полубранике и непоштују друмску сигнализацију. Осим учесталих физичких оштећења браника и полубраника, велики проблем представља и отуђење делова комплексног система за аутоматско обезбеђење путних прелаза, са којим се готово свакодневно сусрећемо.

Напомињемо да ни у једној од несрећа није било кривице железнице, већ искључиво других учесника у саобраћају.

У протекле 2 године „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. је кроз модернизацију српских пруга, реконструисала око 80 путних прелаза, што ће чинити и даље у оквиру будућих пројеката.

С обзиром на горе наведено, апелујемо на све учеснике у саобраћају на савесно и одговорно понашање, јер то представља једини начин да се сачува свој и туђи живот!

 

Posted in Вести.