Словачко председавање Европском унијом

Словачка је од 1. јула 2016. године преузела председавање Европском унијом од Холандије. Током председавања, приоритет ове земље биће обнављање поверења грађана у Европску унију.

Када је реч о железничком сектору, Словачка ће подржати одлуку европских институција у погледу припреме нове Конвенције о организацији за железничку сарадњу. У области дигитализације, која се налази на врху приоритета Европске комисије и железничког сектора, предвиђен је наставак активности на успостављању Јединственог дигиталног тржишта. Такође, наставиће се преговори у вези са ревизијом Система трговања емисијама ЕУ (ЕУ ЕТС) и смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, имајући у виду да је железница, као велики корисник електричне енергије, индиректно укључена у ЕТС.

Председништво планира да одржи састанак са Одбором за транспорт и туризам (ТРАН) 12. јула 2016. године и да о резултатима преговора извести представнике међународних железничких организација.

Подсећања ради, Заједница европских железница и инфраструктурних компанија (ЦЕР) има водећу улогу у заступању интереса железница пред инстиитуцијама ЕУ. Планирано је да се 28. новембра 2016. године одржи посебан састанак представника ЦЕР и Председништва ЕУ. ЦЕР ће своје чланице обавестити о резултатима састанка.

Извор: ЦЕР

Posted in Међународна сарадња and tagged .