Železničke kompanije na godišnjoj Regionalnoj konferenciji iz oblasti etike i usklađenosti za zapadni Balkan (SCCE)

U Sarajevu, krajem septembra, u organizaciji vodeće svetske acocijacije iz oblasti etike i usklađenosti, Society of Corporate Compliance and Ethics (SSCE) iz SAD-a, održana je godišnja Regionalna Konferencija iz oblasti etike i usklađenosti za zapadni Balkan, Western Balkans Regional Compliance & Ethics Conference.

Na Konferenciji, koja je okupila profesionalce iz oblasti etike i usklađenosti, predstavnike institucija, javnog sektora, kompanija i strukovnih asocijacija iz zemalja regiona zapadnog Balkana: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, kao i iz SAD, Slovačke i drugih država, bile su i predstavnice „Infrastrukture železnice Srbije“ i „Srbija Voza“.

U ime domaćina skupa, kompanije Net consulting d.o.o. iz Sarajeva, Mila Crnogorac Bajić, Chief Project officer pozdravila je prisutne, zahvalila se na uspešnoj saradnji,  proširivanju stručnih znanja i razmeni dobre prakse iz oblasti profesionalne etike i usklađenosti.

Milena Žižić (Crna Gora), menadžer za usklađenost u Lovćen osiguranju – članu Triglav grupacije, otvorila je Konferenciju govoreći o izazovima usklađenosti poslovanja u oblasti osiguranja, ulozi i značaju compliance, o izazovima i načinu zaštite u oblasti sprečavanja korupcije i  preventivnom delovanju sistema internih kontrola.

Nakon predavanja i prezentacija, održana je interaktivna panel diskusija sa govornicima Konferencije, pod nazivom „Izazovi na putu usklađenosti poslovanja“. Diskutovalo se o neprepoznavanju korupcije u okviru postojećeg mentaliteta; antikorupcijskim programima i projektima u BiH, koji nisu u dovoljnoj meri proizveli stvaranje političke volje za borbu protiv korupcije; uvođenju compliance & ethics programa u domaćim kompanijama zbog poslovanja sa multinacionalnim kompanijama i međunarodnim finansijskim instituscijama (EBRD-a).

Organizacija Society of Corporate Compliance and Ethics (SSCE), koja je osnovana 2004. godine i koja trenutno broji preko 7500 članova, okuplja profesionalce iz celog sveta iz oblasti etike i usklađenosti, kao i iz različitih industrija, organizuje Konferencije i tako nudi jedinstvenu šansu za usvajanje novih znanja, umrežavanje i sticanje bodova za kontinuiranu edukaciju (CEU).

Objavljeno u Međunarodna saradnja i označeno .