Novi projekti sa ruskim železnicama: nastavak modernizacije barske pruge i izgradnja jedinstvenog dispečerskog centra

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas sa Aleksandrom Mišarinom, prvim zamenikom generalnog direktora „Ruskih železnica“, i sa njim razgovarala o zajedničkoj saradnji na izgradnji brze pruge od Beograda do Budimpešte, kao i o nastavku saradnje na modernizaciji barske pruge i projektovanju i izgradnji jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje železničkim saobraćajem.

Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da sa kompanijom RŽD ministarstvo i Vlada Srbije imaju sjajnu saradnju, te da je izgradnja brze pruge na deonici od Stare Pazove do Novog Sada jedan od najboljih projekata koji se realizuje u skladu sa dogovorenom dinamikom.

„Od izuzetne važnosti je što ćemo sutra, prilikom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, potpisati važne međuvladine sporazume koji će omogućiti projektovanje i izgradnju novog dispečerskog centra na železnici, izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge i izgradnju elektrotehničke infrastrukture na deonici brze pruge Beograd-Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada. U interesu Vlade Srbije i ministarstva je da krenemo što pre u realizaciju i tu smo da podržimo sve modele koji su efikasni i u skladu sa svetskim standardima“, rekla je ona.

Aleksandar Mišarin zahvalio je potpredsednici Vlade na posvećenosti u realizaciji projekata u železničkom saobraćaju i istakao da će sutrašnje potpisivanje sporazuma biti od velikog značaja za dalji razvoj navedenih projekata.

„Posetio sam danas gradilište i uveravam vas da sve teče po dogovorenoj dinamici. Sve što radimo na modernizaciji pruga u Srbiji diprineće ne samo povećanju putničkog i teretnog saobraćaja, već i prilivu novih investicija u vašoj zemlji. Ruske železnice dobitnik su međunarodnog priznanja za efikasnost prevoza i energetsku efikasnost, tu tehnologiju ćemo primeniti i u Srbiji“, rekao je Mišarin.

Današnjem sastanku prisustvovali su i Miroljub Jevtić, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ i Sergej Pavlov, generalni direktor RŽD internešenela“.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisaće 19. oktobra, u sklopu posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, Sporazum o nastavku modernizacije barske pruge.

Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom potpredsednica Mihajlović potpisaće sa generalnim direktorom Ruskih železnica Olegom Belozjorovim.

Ukupna dužina nerekonstruisanih deonica barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom iznosi 209,8 kilometara. Modernizacija čitave barske pruge omogućiće da brzina vozova na ovoj pruzi bude vraćena na 100 km/čas. Ruske železnice već su uradile rekononstrukciju dela barske pruge od Resnika do Valjeva.

Tokom posete premijera Medvedeva biće potpisana još dva sporazuma u oblasti železnice. Prvi je sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Srbije o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Republike Srbije.

Novi ruski kredit za železnicu vredan je 172,5 miliona evra, uz učešće iz budžeta Republike Srbije u iznosu od 57,5 miliona evra, što je ukupno 230 miliona evra. To će omogućiti projektovanje i izgradnju novog dispečerskog centra na železnici, izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge i izgradnje elektrotehničke infrastrukture na deonici brze pruge Beograd-Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada.

Prvi od ova tri projekta iz novog ruskog kredita koji će početi s realizacijom jeste izgradnja novog dispečerskog centra. Za ovaj projekat tokom posete ruskog premijera biće potpisan ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra železnice. Vrednost ugovora koji se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije za novi dispečerski centar je 9,48 miliona evra, a potpisaće ga generalni direktor “Infrastrukture železnice Srbije” Miroljub Jevtić i generalni direktor “RŽD internešenel” Sergej Pavlov.

 

Objavljeno u Vesti