Нови пројекти са руским железницама: наставак модернизације барске пруге и изградња јединственог диспечерског центра

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са Александром Мишарином, првим замеником генералног директора „Руских железница“, и са њим разговарала о заједничкој сарадњи на изградњи брзе пруге од Београда до Будимпеште, као и о наставку сарадње на модернизацији барске пруге и пројектовању и изградњи јединственог диспечерског центра за управљање железничким саобраћајем.

Михајловићева је том приликом истакла да са компанијом РЖД министарство и Влада Србије имају сјајну сарадњу, те да је изградња брзе пруге на деоници од Старе Пазове до Новог Сада један од најбољих пројеката који се реализује у складу са договореном динамиком.

„Од изузетне важности је што ћемо сутра, приликом посете руског премијера Дмитрија Медведева, потписати важне међувладине споразуме који ће омогућити пројектовање и изградњу новог диспечерског центра на железници, израду пројектно-техничке документације за наставак реконструкције барске пруге и изградњу електротехничке инфраструктуре на деоници брзе пруге Београд-Будимпешта, од Старе Пазове до Новог Сада. У интересу Владе Србије и министарства је да кренемо што пре у реализацију и ту смо да подржимо све моделе који су ефикасни и у складу са светским стандардима“, рекла је она.

Александар Мишарин захвалио је потпредседници Владе на посвећености у реализацији пројеката у железничком саобраћају и истакао да ће сутрашње потписивање споразума бити од великог значаја за даљи развој наведених пројеката.

„Посетио сам данас градилиште и уверавам вас да све тече по договореној динамици. Све што радимо на модернизацији пруга у Србији дипринеће не само повећању путничког и теретног саобраћаја, већ и приливу нових инвестиција у вашој земљи. Руске железнице добитник су међународног признања за ефикасност превоза и енергетску ефикасност, ту технологију ћемо применити и у Србији“, рекао је Мишарин.

Данашњем састанку присуствовали су и Мирољуб Јевтић, генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ и Сергеј Павлов, генерални директор РЖД интернешенела“.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписаће 19. октобра, у склопу посете руског премијера Дмитрија Медведева Србији, Споразум о наставку модернизације барске пруге.

Споразум о заједничкој реализацији пројекта модернизације барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором потпредседница Михајловић потписаће са генералним директором Руских железница Олегом Белозјоровим.

Укупна дужина нереконструисаних деоница барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором износи 209,8 километара. Модернизација читаве барске пруге омогућиће да брзина возова на овој прузи буде враћена на 100 км/час. Руске железнице већ су урадиле рекононструкцију дела барске пруге од Ресника до Ваљева.

Током посете премијера Медведева биће потписaна још два споразума у области железнице. Први је споразум између Владе Руске Федерације и Владе Републике Србије о одобрењу државног извозног кредита Влади Републике Србије.

Нови руски кредит за железницу вредан je 172,5 милиона евра, уз учешће из буџета Републике Србије у износу од 57,5 милиона евра, што је укупно 230 милиона евра. То ће омогућити пројектовање и изградњу новог диспечерског центра на железници, израду пројектно-техничке документације за наставак реконструкције барске пруге и изградње електротехничке инфраструктуре на деоници брзе пруге Београд-Будимпешта, од Старе Пазове до Новог Сада.

Први од ова три пројекта из новог руског кредита који ће почети с реализацијом јесте изградња новог диспечерског центра. За овај пројекат током посете руског премијера биће потписан уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи железничке инфраструктуре и изградњу јединственог диспечерског центра железнице. Вредност уговора који се односи на израду пројектно-техничке документације за нови диспечерски центар је 9,48 милиона евра, а потписаће га генерални директор “Инфраструктуре железнице Србије” Мирољуб Јевтић и генерални директор “РЖД интернешенел” Сергеј Павлов.

 

Posted in Вести.