У оквиру посете руског премијера Медведева Београду, потписани споразуми у области железнице са руским железницама

У присуству председника Србије Александра Вучића и руског премијера Дмитрија Медведева, потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић и генерални директор „Руских железница“ Олег Белозјоров, разменили су 19. октобра у Палати Србија Споразум о наставку модернизације барске пруге, који су данас потписали.

У присуству председника Вучића и премијера Медведева, као и бројних министара и чланова државних делегација Србије и Русије, генерални директори „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић и „РЖД Интернешнл“ Сергеј Павлов разменили су Уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи железничке инфраструктуре и изградњи јединственог диспечерског центра на железници, који је такође данас потписан.

Споразуми у области железнице потписани су у оквиру посете руског премијера Дмитрија Медведева Београду поводом обележавања 75. годишњице ослобођења нашег главног града у Другом светском рату.

“Са „Руским железницама“ до сада смо модернизовали око 200 километара пруга у Србији, које су пример железнице какву желимо да видимо у целој нашој земљи, са брзим и безбедним пругама и новим модерним возовима које њима саобраћају. Данас потписаним споразумима крећемо у нове пројекте вредне 230 милиона евра, који ће се финансирати из новог руског кредита за железницу”, рекла је потпредседница српске Владе Зорана Михајловић.

Она је додала да укупна дужина нереконструисаних деоница барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором износи 209,8 километара. “Барска пруга је, уз железнички Коридор 10, најважнији железнички правац који Србију повезује са регионом. Са „Руским железницама“ реконструисали смо већ 77,6 километара деонице од Ресника до Ваљева, а модернизацијом целе барске пруге кроз Србију вратићемо брзину возова на 100 км/час све до границе са Црном Гором“, рекла је Михајловићева.

Уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи железничке инфраструктуре и изградњи јединственог диспечерског центра на железници, који су данас потписали генерални директори „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић и „РЖД Интернешнл“ Сергеј Павлов, односи се на израду пројектно-техничке документације за овај пројекат. Вредност уговора износи 9,48 милиона евра.

У оквиру посете премијера Медведева Београду потписан је још један споразум у области железнице. Реч је споразум између Владе Руске Федерације и Владе Републике Србије о одобрењу државног извозног кредита Влади Републике Србије. Нови руски кредит за железницу вредан je 172,5 милиона евра, уз учешће из буџета Републике Србије у износу од 57,5 милиона евра, што је укупно 230 милиона евра. Нови зајам односи се на пројектовање и изградњу новог диспечерског центра на железници, израду пројектно-техничке документације за наставак реконструкције барске пруге и изградњу електротехничке инфраструктуре на деоници брзе пруге Београд-Будимпешта, од Старе Пазове до Новог Сада.

Posted in Вести.