Potpredsednica srpske Vlade Zorana Mihajlović obišla radove na rekonstrukciji pruge Jajinci – Mala Krsna: Vratili smo železnicu na mapu Evrope

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je danas radove na rekonstrukciji pruge Jajinci – Mala Krsna i na izgradnji deonice obilaznice oko Beograda od Ostružnice do Bubanj potoka i tom prilikom istakla da je to način na koji se danas Srbija razvija – povezivanjem različitih vidova saobraćaja.

Čitajte dalje

Održana 64. Generalna skupština CER

64. Generalna skupština CER (Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija) održana je 23. septembra, u Gdanjsku, dan uoči otvaranja Međunarodnog železničkog sajma TRAKO.

Sastanak, na kome je izabrana nova uprava CER,  čiji mandat započinje 1. januara 2020. godine, održan je u formi dva panela; panel diskusija o ERTMS i panel diskusija o sajber bezbednosti u železničkom saobraćaju.

Čitajte dalje

Uspostavljen CER portal pravnih normi za železnički sektor

Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER) nedavno je postavila poseban Portal pravnih normi za železnički sektor”, koji će biti od velike koristi predstavnicima železničkog sektora, jer će na jednom mestu imati prilike da pronađu sve pravne norme od važnosti, upravo za železnički sektor.

Prema strukturi, portal je podeljen na dva segmenta odabir po temi” i “napredna pretraga”, od kojih odabir po temi omogućava korisnicima da dobiju pregled pravnih normi EU prema ključnim oblastima, kao što su infrastruktura, putnički saobraćaj, robni saobraćaj, interoperabilnost, bezbednost, pristup tržištu i dr. Za svaku pravnu normu postoji mogućnost uvida u status iste, odnosno da li su doneti amandmani, da li je u pitanju delegirani ili sprovedbeni akt EU, tačan datum usvajanja akta, zatim link ka relevantnoj stranici Službenog glasnika EU, kao i listu drugih relevantnih pravnih normi u odabranoj oblasti.

Opcija “napredno pretraživanje” omogućava korisnicima pretragu relevantnih akata, korišćenjem ključnih reči, ili uz navođenje godine usvajanja, referentnog broja ili skraćenica koje su zvanično usvojene za datu pravnu normu.

Predstavnici CER-a ističu da u narednom periodu očekuju  sugestije i komentare korisnika, kako bi, na taj način, unapredili efikasnost samog portala.

 Portal se može pogledati putem sledećeg linka http://lawportal.cer.be/

 

Izvor: CER

Od 1. oktobra novi vozovi između Kragujevca i Mladenovca, sa vezom za BG Voz do Beograda, brzina rekonstruisanom prugom Kragujevac – Lapovo 100 km/sat

Od 1. oktobra između Kragujevca i Lapova novi vozovi krenuće rekonstruisanom prugom brzinom od 100 kilometara na sat, sa vezom u Mladenovcu za BG Voz, koja će putnicima omogućiti da pouzdano i brzo stignu do centra glavnog grada.

U železnički saobraćaj od 1. oktobra uvodi se novi voz, koji će iz Kragujevca polaziti  u 04.09 sati i u Lapovo stizati u 4.40 sati, a u Mladenovac u 05.43 sati. U Mladenovcu će putnici moći da presednu u BG Voz i u 06.07 sati krenuti za Beograd Centar. U železničku stanicu Beograd Centar ovaj voz stiže po redu vožnje u 07.30 sati.

Putnici iz stanice Beograd Centar mogu da krenu BG Vozom u 15.56 sati i da stignu u Mladenovac u 17.20 sati. Počev od 1. oktobra, uvodi se u saobraćaj novi voz koji će svakodnevno polaziti iz Mladenovca u 17.25 sati i stizati u Lapovo u 18.19 sati, a u Kragujevac u 18.56 sati.

Čitajte dalje

Uređene stanice na pruzi Beograd – Vršac, od 1. oktobra kreće akcija između Resnika i Valjeva

„Infrastruktura železnice Srbije“ u prvoj polovini septembra obnovila je železničke stanice duž pruge od Beograda preko Pančeva do Vršca.

Kvalitetna železnička infrastruktura između Beograda i Vršca, po pet polazaka svakodnevno, konkurentno vreme putovanja vozova od jednog sata i 40 minuta, pouzdanost prevoza i povoljne cene, čine ovu železničku vezu izuzetno značajnom.

„Infrastruktura železnice Srbije“ donela je zato odluku i da uredi železničke stanice na ovoj relaciji i na taj način poboljša ugled železnice, putnicima omogući lepše i prijatnije putovanje, a svojim korisnicima kvalitetniju i efikasniju uslugu i funkcionalnije objekte.

       

Čitajte dalje

Učenici osnovne škole „Svetozar Marković“ u poseti železničkoj stanici Lapovo

Povodom Dana železničara, koji se svečano obeležava 15. septembra, zajedničkom akcijom „Srbija Voza“ i „Infrastrukture železnice Srbije“  organizovana je vožnja vozom i poseta učenika osnovne škole „Svetozar Marković“ iz Lapovo Varoši železničkoj stanici Lapovo. Inicijator ove akcije bila je šefica Sekcije za saobraćajno – komercijalne poslove Lapovo u Srbija Vozu Aleksandra Miljković.

Čitajte dalje