Путни прелази у Нишу не раде због крађе каблова на прузи

Синоћ, у понедељак, 16. септембра 2019. године у 23.00 сати, пријављене су сметње у раду свих путних прелаза од железничке станице Ниш до железничке станице Ћеле Кула.

Стручне службе „Инфраструктуре железнице Србије“ у Нишу одмах су изашле на терен и утврдиле да су на више места дуж целе дужине моста преко реке Нишаве украдени железнички каблови, што је директно утицало на рад сигнално-сигурносних уређаја, а самим тим и на функционисање путних прелаза на овом делу пруге кроз Град Ниш.

Санирање кварова и замена каблова још увек је у току, а стручне службе „Инфраструктуре железнице Србије“ настоје да посао заврше у што краћем року, како би се обезбедило нормално функционисање путних прелаза на овом делу пруге кроз Ниш, иако је квар проузрокован крађом каблова изузетно озбиљан.

Овакве крађе представљају дирекну штету и угрожавање железничке имовине, који могу да утичу и на функционисање саобраћаја у Нишу. „Инфраструктура железнице Србије“ пријавила је ову крађу надлежним државним органима и током дана ће бити прикупљене информације и докази. Биће поднете кривичне пријаве због угрожавања безбедности саобраћаја. „Инфраструктура железнице Србије“ тражи од надлежних државних органа да се овакве крађе, којих има и на другим пругама широм Србије, третирају као угрожавање безбедности у саобраћају.

У овој ситуацији, одмах су примењени железнички прописи када путни прелази не раде, па безбедност саобраћаја није била угрожена. То значи да возови, у складу са правилницима, стају пре путног прелаза и сиреном дају дуг звучни сигнал пре путног прелаза. Тек након што се машиновође увере да на путном прелазу нема никога, и да не постоји могућност да се догоди несрећа, возови настављају вожњу преко путног прелаза.

Posted in Вести.