Ученици основне школе „Светозар Марковић“ у посети железничкој станици Лапово

Поводом Дана железничара, који се свечано обележава 15. септембра, заједничком акцијом „Србија Воза“ и „Инфраструктуре железнице Србије“  организована је вожња возом и посета ученика основне школе „Светозар Марковић“ из Лапово Вароши железничкој станици Лапово. Иницијатор ове акције била је шефица Секције за саобраћајно – комерцијалне послове Лапово у Србија Возу Александра Миљковић.

Организација ове, пре свега едукативне, акције проистекла је након сазнања да се већина ученика из нижих разреда ове основне школе никада није возило возом нити се упознала са радом железничара. На изненађење организатора акције као и директора школе, број пријављене деце је био 100, што је премашило сва очекивања. С обзиром да је Лапово незванично проглашен железничким градом, није нас изненадило то што су се поједина деца, чије су баке и деке радили на железници, појавила са железничким капама на глави.

У раним јутарњим сатима са станице у Лапово Вароши деца су заједно са својим учитељицама кренула на своје прво путовање возом. Том приликом су могли да се упознају са радом кондуктера, који им је симболично прегледао карте и сваку поништио кондуктерским клештима. По доласку у станицу Лапово деца су, уз послужење бомбонама, кренула у обилазак станичне зграде и уз помоћ наших запослених  имала могућност да се упознају са пословима шефа станице, путничког благајника, отправника возова и других.

           

Малишани нису крили своје одушевљење и у знак захвалности нашим запосленима су, као симболичну успомену на овај дан, поклонили цртеже својих импресија железницом.

С обзиром на успешно организовану акцију упознавања деце са железницом, договорена је даља сарадња која подразумева представљање железнице и послова железничара деци старијих разреда ове основне школе, кроз путовање до Крагујевца и Јагодине.

Posted in Вести.