Raščišćen odron i uspostavljen saobraćaj na pruzi Kraljevo – Lešak, maksimalna kontrola ispravnosti i prohodnosti svih pruga u Srbiji, uskoro najsavremenije tehnologije za ranu detekciju

„Infrastruktura železnica Srbije“ raščistila je odron na pruzi između železničkih stanica Dobre strane i Polumir, nakon čega je danas u 11.50  sati ponovo uspostavljen železnički saobraćaj na pruzi Kraljevo – Lešak – Kosovska Mitrovica Sever.

Saobraćaj na ovoj deonici bio je obustavljen jutros u 7.40 sati, zbog odrona na pruzi između stanica Dobre Strane i Polumir.

O ispravnosti i prohodnosti srpskih pruga brine danas oko trista zaposlenih u „Infrastrukturi železnica Srbije“. To su, najpre, ophodari pruge, čiji je zadatak da pešice obilaze prugu i kontrolišu njenu ispravnost. Zatim, pored ophodara, taj posao obavljaju poslovođe, pružni radnici i rukovaoci lakom mehanizacijom, koji se formirani u posebne ekipe upućuju da vrše kontrolu stanja infrastrukturnih kapaciteta na mestima na kojima postoji mogućnost odrona. Nadzor nad stanjem infrastrukture svakodnevni je i permanentan zadatak šefova 43 deonice na mreži IŽS, a  šefovi sekcija organizuju i obilazak pruga železničkom drezinom.

Pojačan nadzor organizuje se posebno na onim deonicama za koje su odroni karakteristični, odnosno nakon obilnih kiša ili snegova koji mogu da ih izazovu.

U nizu aktivnosti i zadataka zaposlenih u „Infrastrukti železnica Srbije“ sa ciljem kontrole stanja pruga,  je i rad Telekomande koji na prugama od Beograda prema Nišu, Vrbnici i Šidu detektuje probleme u funkcionisanju saobraćaja.

Ogromne investicije i projekti modernizacije železničke infrastrukture u našoj zemlji, koji se realizuju u proteklih par godina zahvaljujući Vladi Republike Srbije, doprineće i da se kontrola nad ispravnošću i prohodnošću pruga zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama podigne na najviši nivo.

Tako će upravljanje železničkim saobraćajem na srpskim prugama biti organizovano na najbolji i najefikasniji način, kada bude izgrađen Jedinstveni dispečerski centar, za šta je država Srbija obezbedila iz novog ruskog kredita oko 127 miliona evra. Ugovor o izgradnji Jedinstvenog dispečerskog centra potpisan je prilikom nedavne posete predsednika Rusije Putina našoj zemlji.

Ovaj Jedinstveni dispečerski centar, koji će biti jedini takve vrste u regionu, omogućiće praćenje i upravljanje železničkim saobraćajem na srpskim prugama na najsavremeniji način. To znači da će situacije poput današnjeg odrona, kao i drugi nepredviđeni događaji na prugama, mostovima ili tunelima zahvaljujući novim tehnologijama i senzorima biti rano detektovani, što će omogućiti maksimalnu bezbednost železničkog saobraćaja.

Takođe, realizacija svih projekata modernizacije srpskih železnica, a posebno izgradnja pruge za velike brzine između Beograda i Subotice obuhvata i savremene tehnologije za ranu detekciju svih nepredviđenih situacija.

Objavljeno u Vesti