Потпредседница Владе Зорана Михајловићева мештанима Јасеновика: Ваша безбедност је најважнија, ниједан воз неће проћи док се не заврши реконструкција пруге

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је одлуку о обустави саобраћаја на прузи Ниш-Зајечар донела због безбедности људи у Јасеновику и свим другим местима кроз које пролазе теретни возови на овој прузи.

“Била су од почетка године три исклизнућа вагона на овој прузи, од којих два у Јасеновику. Нема ничег важнијег од безбедности људи, не желим да ико има страх кад се пробуди ујутру и кад чује шта је било са неком цистерном. Зато сам донела одлуку да неће проћи више ниједан воз овом пругом док се не заврши реконструкција”, рекла је Михајловићева у разговору са мештанима Јасеновика, који су њену поруку поздравили аплаузом.

Она је нагласила да је држава обезбедила пет милијарди динара да се ова важна регионална пруга, која није обновљена од 1961. године, у овој години реконструише. “Из „Железница“ су рекли да реконструкција може да почне у наредних десетак дана, а ако не започне до тада, ја ћу започети смену неког од директора”, рекла је Михајловићева.
Она је поручила грађанима Јасеновика да “ако је поред 20 разноразних директора из железнице морала да дође лично у Јасеновик да се увери каква је ситуација, могу бити сигурни да ће одговорност бити утврђена”.
“И људи из Јасеновика, као и ја, слушали смо месец дана да је исклизнуће вагона изолован инцидент, али је реалност показала да очигледно постоји проблем и да се мора више повести рачуна о безбедности људи који живе поред пруге”, додала је она.

Она је додала да је дат налог и Дирекцији за железнице да провери лиценце свих оператера у теретном железничком саобраћају, подсећајући да ово није први пут да једном од приватних оператера исклизну вагони.

Михајловићева је рекла да је чињеница да су многе регионалне пруге дотрајале, јер у њих није улагано деценијама, али да је исто тако непобитно и да држава улаже више него икад у железницу, подсетивши да ће у Нишу бити измештена пруга која пролази кроз центар града, у оквиру модернизације и реконструкције пруге Ниш-Димитровград, у шта ће бити уложено 268 милиона евра.

Председник МЗ Јасеновик рекао је да је захвалио потпредседници Владе што је дошла у Јасеновик и додао да су мештани добили уверавање да возови неће ићи пругом док све не буде потпуно безбедно.
Градоначелник Ниша Дарко Булатовић поручио је да су безбедност и здравље људи најбитнији и захвалио Влади Србије и потпредседници Владе на одлуци која је донета у интересу грађана. Он је најавио да ће у наредних месец дана почети санација саобраћајница у Јасеновику, које су претрпеле оштећење током претходног вађења цистерни.

Posted in Вести.