Kabare u centru Banje

Svi oni koji su se 12. jula ove godine, na Petrovdan, zatekli na glavnom šetalištu ispred banjskog lečilišta u Trepči, nadomak Čačka, mogli su da prisustvuju neobičnom i nadasve zanimljivom jednoipočasovnom kabaretskom programu, pod nazivom ,,Skrouz˝, čiji je autor i jedan od izvođača Boris Kapetanović, pravnik u Sektoru za popis, nekretnine i zaštitu životne sredine iz Čačka.

Kabare u centru Banje

Bio je to, po svemu sudeći, jedinstven muzičko – poetski sadržaj, kojim se banjskoj publici, po peti put zaredom, Boris Kapetanović predstavio u okviru manifestacije ,,Kulturno leto banje Trepče˝, koju godinama unazad organizuje banjsko lečilište. Inače, sam Kabare je nastao pre 13 godina, kao nesvakidašnja i neuobičajena spona ,,pera, gitare i snova˝ ovog čačanskog železničara. Osmišljen i urađen po principu red muzike, red poezije, čije se trajanje prilagođava publici. Sastoji se od nekoliko tematskih celina, počev od romantičarskih, preko satire i parodije, do boemskih prizvuka minulih vremena. Za razliku od prethodnih izvođenja, pored Borisa, u realizaciji Kabarea u Trepči banji učestvovali su i Milkica Miletić, urednica književnog programa u čačanskom Domu kulture i Vladimir Kapetanović za klavijaturama. Imajući u vidu reakciju publike, koja je nakon svake tačke aplauzom burno pozdravljala izvođače, može se sa sigurnošću reći da je Boris i njegov Kabare i ove godine opravdao očekivanja meštana i gostiju Banje.

Trebalo bi takođe istaći, da je Boris Kapetanović najverovatnije jedini radnik „Infrastrukture železnice Srbije“ a.d. koji se može pohvaliti da je napisao i objavio pet knjiga, šest drama, impozantan broj muzičkih tekstova, Kabare… Zato i nije čudo, što za ovog, negdašnjeg advokata, prijatelji kažu da pripada onom jedinstvenom literarnom miljeu čudaka, zanešenjaka, ljudi nemirnog duha, zaljubljenika u muziku, pisanu reč, igre na daskama što život znače…

Kabare u centru Banje

Za poslednjih desetak godina Boris Kapetanović je napisao i objavio: ,,Celovečernji roman˝, poetsko štivo ,, Ispod pozlate˝, roman ,,Škola boemije˝, zbirku priča pod nazivom ,,Moša˝, dve knjige poezije ,,Diksi˝ i ,,Homer za računarom˝, šest pozorišnih tekstova od kojih su ,,Meta˝ i ,,Dona Paula˝ više puta izvođeni u Srbiji i Crnoj gori, preko 20 muzičkih balada poznatih pod imenom ,,Vidovske balade˝, nastalih u istoimenom selu kraj Morave.

Sve u svemu, reč je o železničaru koji još uvek, kako sam kaže, ,,sanja, luta i istražuje˝ okušavajući se u neiscrpnoj umetničkoj sveobuhvatnosti.

Objavljeno u Zanimljivosti i označeno .