Инфраструктура железнице Србије на 45. Међународном сајму туризма у Београду

„Први пут у историји, број страних гостију у 2023. години премашио је број домаћих туриста, а Србија је протекле године била прва земља у свету по стопи раста прихода од страних туриста у односу на 2019. годину, и то од 79 посто“, рекао је председник Републике Србије Александар Вучић отварајући највећу сајамску туристичку  манифестацију у целом региону југоисточне Европе.

                        Председник Вучић: Први пут страних гостију више од домаћих

“Србија је 2023. повећала број долазака страних гостију за 15 одсто у односу на ниво пре пандемије, док је међународни тренд био пад од 12 одсто у односу на 2019. годину. При томе, у 2023. години страни гости су реализовали пет и по милиона ноћења, три пута више него што је било у 2012. године. Ове године, иако је тек почетак, забележен је раст укупних долазака за око три одсто, а број ноћења чак за 19 одсто у односу на исти период лане”,  навео је председник.

„Прошле године Србија је имала имала укупно 4,2 милиона долазака туриста, као и 12,4 милиона ноћења, што је двоструко више у односу на период од пре десет година. Али, наше амбиције су много веће. Имамо фасцинантну културну баштину. Доста тога је урађено, али ће много тога бити урађено до 2027. године“, навео је председник. 

У том смислу, говорећи о предстојећем ЕXPO 2027, председник Вучић је навео да ће носилац развоја бити Београд, али да ће се упоредо са њим развијати и све остале туристичке дестинације – од бања, планинских центара, до нових винских тура и дестинација.

Земља партнер овогодишњег сајма је Грчка, а министарка туризма Републике Грчке Олга Кефалогиани на свечаности поводом отварања Сајма изјавила је да је међународни сајам туризма најзначајнији туристички догађај у региону и да је добра прилика да земље које учествују осим промоције своје туристичке понуде сарађују, стварају партнерства и граде јаке односе.

  • Србија и Грчка: Заједничка визија будућности туризма

„Пријатељство наша два народа укорењено је у заједничкој историји, културним везама, борби за слободу и нашим тежњама за сигурну будућност“, рекла је Кефалогиани и додала да је Република Грчка захвална српским пријатељима на снажној подршци.

„Верујем да Србија и Грчка“ имају заједничку визију будућности туризма“, поручила је грчка министарка туризма.

Као и претходне године, српске железничке компаније „Инфраструктура железнице Србије“, „Железнице Србије“ ад и „Србијавоз“ учествовале су заједнички на обједињеном штанду Туристичке организације Београда.

Медија центар „Инфраструктуре железнице Србије“ представио је понуду  Музејско-туристичког комплекса „Шарганска осмица“ и пругу уског колосека у Мокрој Гори, „Србијавоз“ своју понуду у путничком саобраћају и посебно возове на брзој прузи Београд – Нови Сад, као и музејско-туристички воз „Носталгија“ на Шарганској осмици, а „Железнице Србије“ ад промовисале су културну баштину Железничког музеја и његовог Одељења узаних пруга у Пожеги.

                        Шарганска осмица спремна за нову сезону

-У Музејско-туристичком комплексу Шарганска осмица проширили смо смештајне капацитете и тренутно реконструишемо постојеће. Захваљујући томе почетак нове туристичке сезоне 1. априла дочекаћемо потпуно спремни. Уз већи број смештајних капацитета и предстојеће летње сезоне туристима ћемо понудити оно по чему смо препознатљиви – уредност, чистоћу, највиши квалитет услуге, кулинарске специјалитете  и традиционално домаћинство. А када је о железници реч, управо мокрогорска пруга уског колосека представља спој историје и будућности српских железница. На Шарганској осмици возови саобраћају 20 км/сат, али између Београда и Новог Сада 200 км/сат, чинећи невероватан спој традиције и модерне најсавременије железнице у Србији. Није само Швајцарска по оваквој врсти туризма препознатљива,  имамо и ми шта да понудимо, – рекао је на Сајму Небојша Младеновић, саветник за угоститељство и туризам у Инфраструктури железнице Србије, у чијој надлежности је Шарганска осмица и Мокра Гора.

Он је додао и да све ово не би било могуће, без велике подршке Инфраструктуре железнице Србије, која у овај пројекат улаже значајна финансијска средства, али и захваљујући помоћи Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

                                    Мокра Гора – туристички драгуљ Србије

-Памтим време када је Шарганска осмица покренута. Она се стално развијала и расла, да би данас постала једна од највећих туристичких атракција овог региона. Железница је прва схватила значај Шарганске осмице и она данас не предаставља бисер, већ бих рекао драгуљ у туристичкој понуди Србије. Мокрој Гори је данас потребно још смештајних капацитета, што је пре две деценије било незамисливо, а Шарганска осмица је најбољи доказ да се упорност, истрајност и визија у туризму увек исплате, – рекао је Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда, на чијем штанду се железнички сектор представио и овај пут.

У оквиру сајамске презентације, директор Србијавоза Иван Булајић одржао је и радни састанак са представницима државних органа и туристичких организација, са циљем развоја железничког саобраћаја и туризма између Мокре Горе и Вишеграда.

Штанд Инфраструктуре железнице Србије током трајања Сајма посетили су министар туризма и омладине Хусеин Мемић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, а одржани су и састанци са руководством Туристичке организације Србије и бројним туристичким организацијама и пословним партнерима.

Међународни сајам туризма, који је трајао до 25. фебруара, окупио је скоро 500  излагача из више од 27 земаља, а за четири дана обишло га је преко 42 хиљаде посетилаца.

Posted in Вести.