Нови железнички ред вожње од недеље, 10. децембра

Владан Пурић, помоћник директора за оперативне послове у Сектору за саобраћајне послове „Инфраструктуре железнице Србије“ информисао је генералног директора и извршне директоре Милана Нововића и Милутина Милошевића, да је у тренутку преласка на нови ред вожње на српским пругама било 38 возова, од којих 4 путничка и 34 теретна, и да је све протекло без проблема и у складу са прописима.

Преласку на нови ред вожње присуствовао је и генерални директор „Србијавоза“ Иван Булајић, са сарадницима, као и представници руководства „Србија Карга“.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић успешан прелазак на нови железнички ред вожње честитао је путем друштвених мрежа и пожелео свим железничарима срећну железничку Нову годину.

Нови ред вожње који ће ступити на снагу данас подразумева укупно 403 путничка воза и 120 теретних дневно, што значи 523 поласка дневно на целој територији Србије. Од 01. септембра 2024. Године у путничком саобраћају биће реализовано чак 44 нових полазака, што је последица доласка нових композиција и свега онога што Србија улаже када је у питању железница. Железница је преживела тешка времена када је мало људи путовало возовима, али сада долази време ренесансе железнице када ће се она много више користити. Управо зато, свим железничаркама и железничарима честитам Железничку нову годину. Наша земља ће у железницу више улагати наредних година и деценија и то ће бити најзначајније улагање које ћемо имати у саобраћајној инфраструктури, јер је железница будућност Србије, – поручио је министар Весић из Телекоманде опремљене најсавременијом опремом у железничкој станици Београд Центар.

Од 10. децембра 2023. године по новом реду вожње саобраћаће свакодневно 403 возова за превоз путника. Од тога, биће 4 међународна, 2 агенцијска, 10 пограничних, 264 возова у унутрашњем саобраћају и 123 БГ Воза. Од 264 путничких возова у унутрашњем саобраћају, за 44 је предвиђено да почну да саобраћају од 1. септембра 2024. године.

Планирано је укупно 3.527 траса, од чега за потребе Србијавоза 531, а за потребе оператера у теретном железничком саобраћају још 2.996 саобраћајних траса.

Новине у путничком железничком саобраћају

Нови железнички ред вожње који је ступио на снагу 10. децембра 2023. године, доноси новине у међународном и унутрашњем путничком железничком саобраћају.

Међународни путнички железнички саобраћај

У међународном путничком саобраћају, и по новом реду вожње наставља да саобраћа „ноћни воз“ између Београда и Бара, на релацији Земун – Београд Центар – Бар -Београд Центар-Земун:

– полазак из Земуна у 20.05 а из Београд Центра у 20.30 са доласком у Бар у 7.23 сати

– полазак из Бара у 19.35часова са доласком у Земун у 6.38 часова.

Највећу новину представља што ће током летње туристичке сезоне, у периоду од 14. јуна до 16. септембра 2024. године, и Новосађани имати могућност да возовима путују до Бара, уз преседање у станици Бијело Поље.

Тако ће од 14. јуна до 16. септембра 2024. године, саобраћати воз на релацији Нови Сад – Бијело Поље – Бар – Бијело Поље – Нови Сад, са преседањем путника у станици Бијело Поље.

– полазак из Новог Сада у 08.20 часова, а из Београд Центра у 09.31, са доласком у Бар у 20.37 часова.

– полазак из Бара у 09.00 часова, са доласком у Нови Сад у 20.28 часова.

На релацији Суботица – Сегедин, на којој је недавно успостављен редован међународни путнички железнички саобраћај, возови ће и по новом реду вожње саобраћати као и до сада, са по пет полазака дневно у оба правца.

Унутрашњи путнички железнички саобраћај

Организација саобраћаја возова на брзој прузи Београд Центар Нови Сад Београд Центар није промењена и иста је као и у важећем реду вожње.

–   Број полазака возова „Панвоз“ на релацији Панчево Војловица -Панчевачки мост (Дунавски колосек) – Панчево Војловица остаје исти као и у досадашњем реду вожње.

–       БГ:ВОЗ: организација саобраћаја и број полазака у складу је са важећим редом вожње

У унутрашњем путничком саобраћају највеће новине су:

  1. На релацији Београд Центар – Зворник – Београд Центар, по новом реду вожње саобраћаће дневно по два Интеррегио воза, док је у досадашњем реду вожње дневно био само по један полазак у оба правца.
  2. На релацијама Ниш – Београд Центар, Вршац – Београд Центар и Пријепоље Теретна – Београд Центар, возови по новом реду вожње продужиће релације саобраћаја до и од железничке станице Земун.
  3. Од септембра 2024. године планиран је саобраћај нових возова у унутрашњем саобраћају на следећим релацијама:

– Од 01.септембра 2024.год. саобраћаће 7 пари Intercity возова на релацији Ниш-Лесковац-Ниш као и 5 пари Регио возова на релацији Алексинац(Сталаћ) – Ниш –Лесковац – Ниш – Алексинац и 5 пари Регио возова Лесковац – Ниш – Лесковац односно Ниш-Алексинац  (Сталаћ)-Ниш.

– Од 01.септембра 2024.год. саобраћаће три пара возова на релацији Зрењанин -Овча – Београд Центар – Овча – Зрењанин.

– Од средине септембра, након што престане саобраћај сезонског воза на релацији Нови Сад – Бар, почеће да саобраћа воз на релацији  Нови Сад  –  Београд  Центар – Ужице – Нови Сад (по истом реду вожње, по којем је саобраћао сезонски воз за Црну Гору на овој релацији).

Локални путнички саобраћај

Локални путнички саобраћај на осталим пругама за нови ред вожње не разликује се битније у односу на важећи ред вожње.

Привремена организација

Због радова на делу пруге Нови Сад- распутница Саjлово возови Нови Сад-Богојево-Сомбор-Суботица и обратно, до завршетка радова, саобраћају из службеног места Нови Сад Ранжирна (1колосек) уместо из службеног места Нови Сад. (очекује се скори завршетак радова тако да је ово привремено).

На релацији Нови Сад – Нови Сад Ранжирна – Нови Сад организован је  аутобуски превоз

Posted in Вести.