Инфраструктура железнице Србије поново упозорава и апелује: Не пењите се на вагоне и не прилазите контактној мрежи, последице су трагичне

На жалост, поново је од струјног удара из контактне мреже настрадала једна млада особа, која се попела на вагон. Овакви случајеви неопрезности и незнања готово се по правилу трагично завршавају.  Сваке године просечно четири до пет особа, углавном младих, погине или буде тешко повређено од последица струјног удара из контактне мреже приликом пењања на вагоне.

Кроз контактну мрежу изнад пруге пролази струја јачине од 25 хиљада волти. Да би у таквим ситуацијама дошло до струјног удара, није неопходно да се додирну водови контактне мреже, већ је довољно да се уђе у струјно коло које може да буде и неколико метара удаљено од каблова. Такве ситуације готово се по правилу дешавају приликом пењања на вагоне и последице буду трагичне.

„Инфраструктура железнице Србије“ са своје стране чини све што је у њеним могућностима да се овакве несреће не догађају. Све железничке станице имају упозорења. Међутим, вагони су у железничким станицама и на пругама, где им је и место. Контактна мрежа увек је под напоном, без обзира да ли у станици има вагона или не, или су у њој паркирани стари вагони.

Немогуће је оградити око три и по хиљаде километара пруга и све станице у Србији, да би се овакве несреће спречиле. За тако нечим не постоји било каква саобраћајна, функционална или економска оправданост, нити се то ради било где у свету.

Било каквим физичким мерама обезбеђења, нема начина да се такви случајеви спрече, осим да сви буду свесни опасности коју са собом носе пруга, вагони и контактна мрежа и да понашање буде одговорно и прописно.

И овај пут зато поново апелујемо и упозоравамо, посебно младе, да се не пењу на вагоне, јер на тај начин могу да уђу у струјно коло из контактне мреже изнад железничке пруге и тако директно угрожавају свој живот, а последице су трагичне.

Posted in Вести.