Железница на 44. Међународном сајму туризма у Београду

Земља партнер Међународног сајма туризма ове године била је Кина.

Међународни сајам туризма отворио је 22. фебруара 2023. године председник Србије Александар Вучић.

-Данас је важан дан за нас, – рекао је Вучић и цитирао изјаву Конфучија: „Где год да идете, идите отвореног срца“.

– Сви који дођу у нашу земљу отвореног срца, увек ће бити лепо дочекани. Ми смо у последњих неколико година направили велике помаке. Имамо две и по милијарде евра прихода, три и по пута већи него пре десет година, имамо већи број гостију који посећују нашу земљу. При том, мисле неки да не можемо имати успешан туризам јер немамо море, море немају ни неке најразвијеније земље света. За нас је овај сајам важан догађај и желимо добродошлицу свима,- рекао је председник.

Председник Вучић је рекао да нам је посебна част што је земља партнер Република Кина и захвалио екселенцији Чен Бо, председнику Сију и Комунистичкој партији Кине, али и изразио захвалност што Србија учествује у „Појасу и путу“.

– Број кинеских туриста од 2012. до 2019. године пре пандемије је повећан 30 пута, али ми нисмо задовољни, хоћемо да то буде много више. Отварање авио линије са Пекингом, ускоро и са Шангајем, повећаће број људи који долазе из Кине код нас, – рекао је Вучић. Он је истакао да је трговинска размена између ове две земље у протеклих десет година повећана за 342 пута, као и да су три од четири компаније које су највећи извозници из Србије кинеске компаније.

– Позивамо све да дођу у Србију, имамо много тога лепог да виде, али оно што гарантујем, нико их у свету неће дочекати тако лепо као у нашој земљи, – поручио је председник Србије Александар Вучић.

Компаније железничког сектора многобројним посетиоцима представиле су најпре брзу пругу Београд – Нови Сад, која је са преко милион и по путника превезених возом „Соко“  брзином од 200 километара на сат и преко два и по милиона путника на овој железничкој деоници у протеклих скоро годину дана, значајно унапредила туристичку понуду главног града.

-За железнички сектор, на челу са „Инфраструктуром железнице Србије“, изузетно је значајно што се представља на заједничком штанду Туристичке организације Београда, која је на једном месту окупила целокупну туристичку понуду главног града. Железница свакако има нови квалитет којим може да допринесе туристичкој понуди главног града, а то је брза пруге између Београда и Новог Сада и возови који на овој релацији саобраћају брзином од 200 км/сат, што смо и презентирали првог дана Сајма туризма.  Већ сада имамо велики број туриста који у свој обилазак главног града укључе и путовање возом до Новог Сада, како би на најбољи и најбржи начин својим боравком у Србији обухватили обилазак два наша највећа града. Као део заједничке понуде главног града, свакако ћемо и нашу услугу учинити квалитетнијом, ближом туристима и садржајнијом, – рекао је Ненад Станисављевић, пи-ар менаџер „Инфраструктуре железнице Србије“ и позвао туристе да путују брзом пругом и возом „Соко“.

Велико интересовање гостију на сајму изазвала је и најава овогодишње сезоне у Мокрој Гори, а представници Музејско-туристичког комплекса „Шарганска осмица“ били су у петак, 24. фебруара и домаћини на штанду Туристичке организације Београда.

-Музејско-туристички комплекс „Шарганска осмица“ својим учешћем на Сајму туризма жели да буде што ближи посетиоцима, да прикаже наше природне лепоте, чари, нетакнуту природу и представи музејско-туристичку пругу „Шарганску осмицу“, која је јединствена у Европи. Највећим наградама које смо освојили, најпре за најбоље село у свету, а затим и Туристички цвет, дајемо значајан допринос развоју туризма у Србији. Проширили смо нашу туристичку понуду и унапредили квалитет угоститељских услуга, обједињујући у најлепшем светлу како је некада било, а како је сада, – рекао је Небојша Младеновић, саветник за туризам и угоститељство у „ИНфраструктури железнице Србије“.

Штанд „Инфраструктуре железнице Србије“ обишли су  министар туризма и омладине Хусеин Мемић  и директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић и са представницима МТК „Шарганска осмица“ Небојшом Младеновићем и Александром Милутиновић разговарали о даљем развоју овог желензичког туристичког центра и унапређењу даље сарадње.

-Туризам је путовање, а путовање је железница. Железница је свима нама, као и туристима Београда приредила лепо изненађење са брзом пругом измеђе Београда и Новог Сада и возом који саобраћа брзином од 200 км/сат. Изванредно сарађујемо са „Инфраструктуром железнице Србије“ на објектима у Београду који су од значаја за туристе, постављамо паное Туристичке организације Београда, а када буде завршена нова станица у Прокопу, у њој ћемо имати и наш Инфо центар, – рекао је Слободан Унковић, заменик директора Туристичке организације Београда, на чијем заједничком штанду су се представиле и компаније железничког сектора.

Према његовим речима, и МТК „Шарганска осмица“ је јединствен локалитет, који карактеришу путовање, подсећање на прошла времена и нетакнута природа.

– „Инфраструктура железнице Србије“ одличан је домаћим и сарадник туристичким агенцијама, и ја користим прилику да похвалим људе који се баве туризмом на Мокрој Гори и у „Инфраструктури железнице Србије“, који су туристима и туристичким организацијама на располагању у сваком тренутку, – поручио је Слободан Унковић, заменик директора Туристичке организације Београда.

Међународни сајам туризма у Београду посетило је 40 хиљада гостију, а сајам је одржан под слоганом „Кад је одмор, није тешко“.

На сајму је учествовало 350 излагача из 33 земље, укључујући и седам афричких земља које су се овде по први пут појавиле, а били су присутни и представници  тридесетак највећих туристичких агенција из Кине.

Posted in Вести.