„Шарганска осмица“ награђена највећим туристичким признањем „Туристички цвет 2022.“

Небојша Младеновић, саветник за туризам и угоститељство у „Инфраструктури железница Србије“ примио је у име „Шарганске осмице“ највеће туристичко признање од Марије Лабовић, директорке Туристичке организације Србије“, на великој свечаности организованој 15. децембра 2022. године, у Београду.

Младеновић је истакао да је „Туристички цвет“  награда свима у „Шарганској осмици“, који раде свој посао не само одговорно, професионално и предано, већ и са пуно љубави и ентузијазма према Мокрој Гори.  

Захваљујући се у име Музејско-туристичког комплекса „Шарганска осмица“ и „Инфраструктуре железнице Србије“ у чијем саставу овај комплекс послује, на највећем и најзначајнијем признању у области туризма, Младеновић је истакао:

-Ово је признање и свим Мокрогорцима, железничарима и љубитељима Мокре Горе, који су своју визију претворили у обновљену ускопружну шарганску лепотицу. И најзад, ово је признање железници, која је у протеклом периоду препознала не само саобраћајни и туристички, већ и много шири значај оваквог једног пројекта. 

Младеновић је истакао да следеће године „Шарганска осмица“ пуни свој двадесети рођендан и да је  данас једна је од најатрактивнијих туристичко – музејских железница у Европи и јединствено градитељско ремек дело у свету међу пругама узаног колосека.

-За две деценије, захваљујући и нашој „Шарганској осмици“, Мокра Гора постала је најбоље туристичко село у свету, уцртано на свим светским туристичким мапама, које годишње посети око 300 хиљада туриста.

Награда „Туристички цвет“ највећа нам је награда за јубилеј и највећи подстицај да у наредном периоду наставимо да градимо и развијамо „Шарганску осмицу“, обогатимо наше садржаје и квалитет услуга подигнемо на још виши ниво, – рекао је Младеновић, и поручио:

– Дођите и доживите лепоте „Шарганске осмице“ и Мокре Горе. Добро дошли!

Министар туризма и омладине Хусеина Мемића отворио је ову туристичку манифестацију. Он је најавио да би ова година могла бити најуспешнија туристичка година у Србији када је реч о броју долазака туриста и броју ноћења која су они остварили, као и по девизном приливу од туризма.

-Oд 1. јануара до 1. децембра ове године у Србији је остварено 12,5 милиона ноћења, што је повећање од 20 одсто у односу на предпандемијску 2019. годину, која је била до тада рекордна. За једанаест месеци ове године остварено је 3,7 милиона долазака гостију, што је више него у целој 2019. години, када је било 3,6 милиона долазака. И најзад, ове године остварен је девизни прилив од туризма од 1,7 милијарди евра, што је за сто милиона евра више него лане, – истакао је министар Мемић.

Према речима министра, државни буџет за наредну годину у области туризма је развојни, јер ће за туристичку инфраструктуру бити издвојено 822 милиона динара.

Министар Мемић је најавио и да ће у 2023. години бити издвојено 500 милиона динара за доделу 100 хиљада ваучера, штп се показало као веома ефикасна мера за развој туризма у Србији.

 Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић, поздрављајући многобројне учеснике свечаности, добитнике признања и представнике туристичке привреде, истакла је да је ове године за „Туристички цвет“ конкурисало чак 95 кандидата у седам категорија.

Такође, нагласила је и да је ове године пристигло преко 50 хиљада он лајн гласова, који су представљали шестог члана стручног жирија.

Према њеним речима, у рекордној години српског туризма, конкуренција за награде је била изузетно велика, а нијансе су одлучиле.

-Европска туристичка комисија у свом последњем извештају изнела је податак да је Србија прва порасту девизног прилива од туризма и прва по повећању броја иностраних ноћења, у поређењу са предпандемијском 2019. годином. Светска туристичка организација истакла је процене да ће се ове године туризам на нивоу света опоравити на свега 65 одсто, а у Европи на 80 одсто, – изнела је податке директорка ТОС-а Марија Лабовић, истичући значај рекордних показатеља српскох туризма у 2022. години.

Туристичка организација Србије доделила је „Туристички цвет“ у седам категорија најуспешнијима у српској туристичкој привреди, који су у 2022. години на најбољи начин подигли ниво туристичких услуга и допринели развоју, унапређењу и промоцији туризма Србије. По први пут додељене су награде у категоријама: инфлуенсер/блогер и електронски или штампани медиј за представљање Србије као туристичек дестинације.

Најзначајнијим туристичким признањем „Туристички цвет“ за 2022. годину награђени су:

  1.  Туристичка организација Лозница (категорија: Туристичка организација)
  2.  Београдски маратон  (категорија: Туристичка манифестација)
  3.  Туристичка агенција Тара Турс  (категорија: Туристичка агенција)
  4. 4а.  Хотел Фрушке Терме  (категорија: Угоститељски објекат за смештај – хотел)
  5. 4б. Лала Винијард  Глампинг Ресорт (категорија: Остали угоститељски објекат за смештај)
  6. МТК „Шарганска осмица“ (категорија: Правни субјект за допринос унапређивању туристичке понуде и промоције туризма)
  7. Борис Радошевић – Лутајући путник  (категорија: Инфлуенсер/Блогер)
  8. ТВ емисија „Шареница“ (категорија: Електронски или штампани медиј за представљање Србије као туристичке дестинације)
Posted in Вести.