Међународни дан жена и железница


Српске железнице историјски гледано увек су биле носилац позитивних промена у друштву и држави када су положај, место и улога жене у питању.


Према историјски расположивим подацима, прва жена која је радила на српским железницама била је Даница Васиљевић. На железници је почела да ради још 1890. године (шест година након успостављања железничког саобраћаја између Београда и Ниша), као „привремени телеграфиста“ у тадашњој Дирекцији за железнице. На рад у главном телеграфу железничке станице Београд премештена је 1900. године и тако постала прва жена са сталним запослењем на железници.


Све до 1900. године рад на железници у оквиру Српских железница био је дозвољен само мушкарцима. Колико је тада железница била напредна по питању положаја жена и родне равноправности показује и податак да је тек 1910. године доношењем Закона о државним службеницима женама било признато право да буду „регулисани државни службеници, али само у звању „железничког званичника“, па је у то звање преведена и Даница Васиљевић.


Свеобухватна модернизација железнице и реформа овог саобраћајног система у наредном периоду свакако представља највећи професионални подстицај и изазов женама у „Инфраструктури железнице Србије“ да се ангажују и докажу у раду и функционисању једног од највећих и најзначајнијих пословних, инвестиционих и инфраструктурних система у Србији.

Свим колегиницама у „Инфраструктури железнице Србије“ и свим женама срећан 8. март – Међународни дан жена.

Posted in Вести.