Упозорење: Од 13. маја под високим напоном електроенергетска постројења и контактна мрежа на градилишту пруге Јајинци – Мала Крсна

У среду, 13.маја 2020. године, биће пуштен напон у електроенергетским постројењима и у контактној мрежи на градилишту пруге Јајинци – Мала Крсна, у оквиру радова на модернизацији ове деонице на железничком Коридору 10 кроз Србију.

Тога дана далеководи од 110 киловолти, који служе за напајање нове електровучне подстанице Водањ и постројења у њој, биће стављени под напон. Стабилна постројења електричне вуче, односно контактна мрежа биће у наредном периоду етапно стављени под напон од 25 киловолти и 50 херца.

Пуштању напона у електроенергетским постројењима претходила је изградња нове електровучне подстанице у Водњу, у оквиру реконструкције пруге Јајинци – Мала Крсна.

Пројекат модернизације пруге Јајинци – Мала Крсна обухвата реконструкцију укупно 68,8 километара колосека и електротехничких постројења, као и замену шина, прагова и контактне мреже. Укупна вредност радова је 39,2 милиона евра, а финансирање је обезбеђено из кредита Европске банке за обнову и развој.

                       

Реконструкцијом пруге Јајинци – Мала Крсна брзина возова биће подигнута на пројектовани ниво до 120 км/сат, са досадашњих око 50 километара на сат. Овом пругом у протеклом периоду пре реконструкције саобраћали су само теретни возови. Због лошијег стања железничке инфраструктуре путнички возови већ две године пре почетка радова нису саобраћали овом деоницом, већ су између Београда и Велике Плане ишли правцем преко Младеновца.

Извођачи радова су француска компанија „Колас“ и домаћа „Енергопројект“.

                                                 

Posted in Вести.