У железничкој станици Београд Центар почела изградња бетонске конструкције на коти 105, изнад будућег првог и другог колосека

„Инфраструктура железница Србије“ започела је у понедељак, 11. маја 2020. године, у железничкој станици Београд Центар изградњу конструкције, односно бетонске плоче на коти 105, која ће се налазити изнад будућег првог и другог станичног колосека  у Прокопу.

Радове изводи београдска компанија „Elita-cop“, у заједничкој понуди са фирмама „Кото“ из Београда и „KLM Inženjering TM“ из Новог Сада. Рок за завршетак радова је 450 календарских дана, односно 9. август 2021. године.

Вредност радова износи око 1,257 милијарди динара, а обухваћени су сви трошкови реализације овог посла, односно радне снаге, материјала, механизације, опреме и извођења грађевинских радова. Инвеститор пројекта је „Инфраструктура железнице Србије“.

                       

На основу реализације овог уговора у станици Београд Центар укупно ће бити  изграђена, проширена и промењена бетонска конструкција површине од 35.743 квадратних метара. Новоизграђена бетонска конструкција у Прокопу налазиће се изнад будућег првог и другог станичног колосека, који до сада још нису изграђени.

Када радови на овом објекту у Прокопу августа наредне године буду завршени, „Инфраструктура железнице Србије“ започеће изградњу првог и другог колосека у станици Београд Центар, сваки дужине око петсто метара.

                       

Нова конструкција на коти 105 која ће се налазити изнад будућег првог и другог станичног колосека, као и ова два колосека, обухваћени су пројектом нове главне престоничке железничке станице Београд Центар у Прокопу.

На овај начин „Инфраструктура железница Србије“ наставља активности на даљој изградњи Београд Центра, како би коначно након пуне четири деценије пројекат изградње нове главне железничке станице у Прокопу био завршен и огромна инвестиција у Београдски железнички чвор била заокружена и у потпуности активирана.

Завршетак свих пројектованих радова у железничкој станици Београд Центар у складу је и са изградњом пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште, чија прва деоница између српске престонице и Новог Сада према најавама треба да буде завршена у октобру наредне године.

                       

Posted in Вести.