Хемијски воз за сузбијање вегетације на београдским пругама

Хемијски воз „Инфраструктуре железнице Србије“ у суботу, 16. маја 2020. година у београдском железничком чвору наставио је са овогодишњом акцијом редовног сузбијања вегетације дуж пруга широм Србије.

Растиње је током данашњег дана уништавано хемијским возом на пругама Ресник – Топчидер – Раковица – Београд Ранжирна и Ресник – Остружница.

Хемијско сузбијање вегетације дуж српских пруга трајаће током маја и јуна 2020. године. Хемијски воз проћи ће дуж готово свих пруга у Србији и уништавати растиње са обе стране пруге на удаљености до пет и по метара од колосека.

                  

Обезбеђене су потребне количине хербицида, а супстанце којима ће се уклањати растиње дуж пруга нису опасне по здравље људи.

-„Инфраструктура железнице Србије“ сваке године у сарадњи са Пољопривредним факултетом из Београда и Новог Сада утврђује рецептуру са којим ће се хербицидима радити, као и количине хербицида које су потребне. Уништавање вегетација дуж пруга изузетно је значајно због безбедности железничког саобраћаја, одржавање доњег и горњег строја пруге много је лакше када је растиње крај колосека уништено, а на овај начин спречава се и да корени систем биљака оштети железничку инфраструктуру, – објашњава Маријан Ранђеловић, шеф воза за хеимјско уништавање вегетације.

                      

Хемијски воз овогодишњу сезону почео је 8. маја и до сада је сузбијао вегетацију на пругама од Суботице до Келебије и Хоргоша, као и преко Сомбора до Врбаса, затим од Сомбора преко Богојева до Новог Сада, од Новог Сада преко Орловата до Зрењанина, од Зрењанина преко Панчева до Вршца и од Вршца до Раковице и Ресника.

                      

Акција се од недеље, 17. маја до уторка, 19. маја, наставља сузбијањем вегетација на пругама Остружница – Шид и Шид – Рума – Шабац – Брасина – Зворник.

Саобраћај Хемијског воза биће прилагођаван временским условима.

Током хемијског третирања вегетације дуж пруге, пчелари би требало да заштите своје кошнице, које се налазе у зони рада Хемијског воза.

                   

Posted in Вести.