Губици у транспорту због короне 120 милиона евра, процењује се 600 милиона евра до краја године

„У овом тренутку најважније је јавно здравље и да сачувамо грађане и земљу. Економских и финансијских последица ће бити и Влада Србије заједно са председником Александром Вучићем активно ради на програму економских мера како бисмо кроз све тешкоће прошли најоптималније“, изјавила је данас потпреседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да у овом тренутку према проценама губици у транспорту износе око 120 милиона евра, и да не постоји транспортни систем који не трпи штете у време ове епидемије, било да говоримо о ваздушном, железничком, водном или друмском саобраћају.

„Ваздушни саобраћај свакако трпи највеће губитке. Губитке бележе и све друге врсте транспорта, од водног до железничког. Процене су да ће до краја године губици у транспорту бити око 600 милиона евра“, изјавила је Михајловићева.

Она је истакла да се на процени штете и плану економског опоравка мисли и ради од првог дана када се десила зараза, као и да је оформљен посебан кризни штаб, на челу са председником Републике, на којем се праве процене штете и доносе мере.

„Не само да је реч о мерама које доносимо и које ћемо доносити у овом периоду, већ мислимо и на дан после и правимо велики програм и план за тренутак када ће се све ово завршити. Ми чинимо све да прођемо са што мање жртава и проблема“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе додала је да држава чини све да прођемо са што мање последица, те да систем и све службе функционишу.

Она је изјавила да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на директној вези са свим компанијама и да је упућен позив свим грађевинским и путарским фирмама, као и удружењима и коморама, да доставе своја мишљења, предлоге и тренутно стање, како би се заједно направио реалан програм мера како изаћи из ове кризе.

Михајловићева је поручила свим компанијама у области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да покушају да одрже колико је могуће ниво активности, а да је Министарство ту за све предлоге и мишљења, те да се могу директно обратити на имејл адресу Министарства: kabinet@mgsi.gov.rs.

Posted in Вести.