Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић са ММФ-ом: Инфраструктура од суштинског значаја за привредни раст

Реформа железничког и друмског сектора, улагања у нове ауто-путеве и пруге, инфраструктурни пројекти у области ваздушног и водног саобраћаја, али и напредак Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке о условима пословања и раст грађевинске индустрије биле су теме данашњег састанка потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зоране Михајловић, са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју је предводио Јан Kес Мартејн.

Михајловићева је истакла да је, захваљујући стабилном буџету и економској и политичкој ситуацији, Влада Србије покренула нови инвестициони план 2020-2025, вредан 16 милијарди евра само у инфраструктури.

„Спровели смо реформу железничког сектора, што нам омогућава улагања у пројекте изградње и реконструкције пруга. Вредност пројеката који су у току износи око милијарду евра за 370 км пруга, у припреми је пројектно-техничка документација за још 520 км пруга у вредности од 1,9 милијарди евра и у плану је да се реконструише још око 850 км пруга, а вредност тих пројеката се процењује на 3,3 милијарде евра. Инфраструктурно и транспортно повезивање најважнији је део наших економских активности“, рекла је она.

Потпредседница Владе подсетила је делегацију ММФ-а да је прошле године завршен Kоридор 10, као и деоница ауто-пута „Милош Велики“ до Чачка, да је започела изградња четири нова ауто-пута у укупној дужини од 240 км, као и да се ради документација за још пет ауто-путева у укупној дужини од 305 км.

„Поред тога, радимо на реформи путног сектора, а све у циљу квалитетнијег одржавања путне мреже, али и добијања профитабилног јавног предузећа, које ће ефикасније пословати и имати јасно дефинисане обавезе и одговорности“, истакла је она.

На састанку је било речи и о улагањима у ваздушни и водни саобраћај.

„У односу на последњи састанак, отворили смо и трећи међународни аеродром, а планирамо и нове инвестиције, пре свега у изградњу новог контролног торња за Аеродром „Никола Тесла“, али и Аеродром „Kонстантин Велики“ у Нишу, где смо на крају 2019. године имали 420.000 путника, у односу на 2014. када их је било 1.300“, рекла је она.

„Много улажемо и у водни саобраћај, више од 300 милиона евра износе те инвестиције, а пројекти су усмерени како на лучку инфраструктуру, тако и на регулацију реке Дунав и реконструкцију бродских преводница“, истакла је Михајловићева.

Kада је реч о Дуинг бизнис листи Светске банке о условима пословања, истакнуто је да је Србија остварила напредак у издавању грађевинских дозвола и налази се на деветом месту на свету, али и речено да ће ускоро бити усвојен акциони план Владе како би и остале области које листа мери оствариле напредак.

„Ако говоримо о грађевинарству, оно заузима значајну улогу у расту БДП-а. За нас је, поред увођења електронских грађевинских дозвола, од велике важности увођење е-катастра и е-планова, чиме ћемо ову област учинити још ефикаснијом“, рекла је Михајловићева.

Шеф мисије ММФ-а Јан Kес Мартејн истакао је да су спроведене реформе важне за даље инвестиције и привредни напредак.

“Упознати смо с тим да Србија креће у нови инвестициони циклус и да инфраструктура представља велики део тог плана. Увек је задовољство разговарати са вама,

верујемо да ће даља улагања у инфраструктуру допринети даљем привредном расту земље”, рекао је он.

На састанку је учествовао и извршни директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Милан Максимовић.

Posted in Вести.